Begin 20e eeuw probeerde de Duitse kolonisator de Namibische stam Herero uit te roeien. Een enkeling overleefde dit en uit triompf namen ze de kledingstijl van de vijand over.
Dit gegeven werd de uitdaging voor de 22 jarige ontwerper Mc Bright Kavari. Hij nam die traditionele dracht als uitgangspunt, moderniseerde de look en daarmee ontwerpt hij 'Kleding tegen het Vergeten'.
De vrouwen van Herero uit Namibië herken je aan de golvende, victoriaanse kledingstijl, die helemaal niet past in het Afrikaanse klimaat.
Inmiddels is Mc Bright Kavari een van de bekendste Herero's met de kledinglijn die gemaakt is opdat de geschiedenis van zijn stam niet vergeten wordt.
De geschiedenis van de Herero, het verhaal van een alles vernietigende oorlog door de Duitse kolonisator. Een geschiedenis die inmiddels door vele historici en de UNESCO uitgeroepen is tot de eerste genocide van de 20e eeuw.
De klederdracht is een herinnering aan deze tijd. De Herero vrouwen droegen tot die tijd niet meer dan een lendedoek van dierenhuiden. Tijdens de kolonisatie werden zij gedwongen zich te kleden naar de toenmalige Europese mode, waar Victoriaanse kleding het beeld bepaalde.
Mc Bright moderniseerde de kledingstijl omdat hij graag ziet dat ook je jonge Herero vrouwen trouw blijven aan deze traditie en dat daarmee de geschiedenis, ook als eerbetoon aan voorouders, niet vergeten wordt.
Van zijn moeder, die een wasserij runt, kreeg Mc Bright al op jonge leeftijd een naaimachine. Nu als 22-jarige organiseerde hij in Katutura, een township in Windhoek, een modeshow. Een show die een samensmelting liet zien tussen traditie en hedendaagse kleding. Om deze show te realiseren ging hij op zoek bij stamoudsten naar 'kleding van vroeger' mét familieverhalen.
Zelfbewust en met een goede dosis Herero-trots zoekt Mc Bright Kavari in de landelijke omgeving bij zijn familie en in de snelle, moderne wereld van Windhoek. In de documentaire van ARTE zie je deze reis/zoektocht in twee uiteenlopende werelden weergegeven. Een document die een beeld geeft van het tot nu toe weinig bekende tot zelfs ontkende hoofdstuk uit de Duitse geschiedenis.
Te zien bij ARTE
Zaterdag, 5 november om 12.10 uur
Dinsdag, 8 november om 7.45 uur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten