'Kleding en sokken stoppen'
Je kunt je hiervoor opgeven: info@vantlindenhoutmuseum.nl
20.000 kinderen vertellen hun verhaal
Beleef 150 jaar historie van de Weezeninrichting Neerbosch tot Kinderdorp Neerbosch. Hier leefden kinderen die door allerlei omstandigheden een korte of lange tijd niet bij hun ouders konden wonen. Een museum over hun dagelijkse leven: over het opgroeien, opvoeden, spelen, leren, gewoontes, regels en feesten.
Neerbosch was een zelfvoorzienend dorp. De gebouwen werden door de wezen onder leiding van leermeesters gebouwd. Hun voedsel kwam van de eigen boerderij en tuinderij. Ze timmerden meubilair, maakten kleding, klompen en schoeisel. Van de persen in de drukkerij rolden tijdschriften en boeken, almanakken en kranten. Dit bracht ook geld op voor het levensonderhoud van de wezen. Ze groeien er op tot hun volwassenheid en leerden een vak om zelfstandig in de maatschappij te kunnen staan.
De workshop is onderdeel van de
Expositie Kleren maken 't kind
Kleding kleurt je identiteit en laat zien bij welke groep je hoort. Dat geldt ook voor de kinderen van Neerbosch.
De Weesinrichting onderscheidt zich van andere weeshuizen, omdat de kinderen hier geen uniform dragen. De kleren worden geschonken of gemaakt in de eigen kleermakerij.
In de loop van de twintigste eeuw neemt de diversiteit van de kleding toe.
In de expositie wordt het historische verhaal van het kinderdorp Neerbosch gespiegeld aan het werk van de Nijmeegse fotografe Annie van Gemert. Haar foto’s vertellen het beeldverhaal van schooluniformen in het onderwijs in Vlaanderen. De foto’s vormen een groot contrast met de diversiteit aan kleding met historische kleding-tijdlijn van Neerbosch.
Kinderen die op bezoek komen, kunnen kleding van toen passen, er zijn klompen, schorten, mutsjes en petten.
Handwerk workshop - meer info: http://www.vantlindenhoutmuseum.nl/activiteiten
Tijd: 14.00 - 16.00 uur.
Entreeprijs: € 5,00 pp. Museumkaart niet van toepassing.Reserveren noodzakelijk: info@vantlindenhoutmuseum.nl