28 februari 2018

Vandaag, 28 februari

Vandaag stonden de deuren van de Stadkamer wijd open voor ons, de handwerkliefhebbers. Haken, breien, quilten en borduren, het was weer allemaal te zien. Hieronder zie je een greep uit wat er te zien was.

De Hygge is klaar maar er is nog voldoende materiaal voor een kussen.

Gemaakt door Dorry
Een deken uit Grannie Squares. Gequilte tasjes, een gebreid voorjaarstruitje.

Dekentje in de maak
door Truus
Tasje door Jenny

Werk van Marina
Dan is er nog de kraag van Rembrandt.

Door Lon gemaakt
En een borduurwerk waarop "Pluk de dag" gezet wordt, een goede raad!

Door Maria

Tineke is bezig met haar grote werk  'in afwachting van titlel'. En aan haar 2018 textile art project.





25 februari 2018

Wat wordt er gemaakt:

De laatste tijd zijn er niet zo veel foto's geplaatst met betrekking tot werkstukken.
Dat gaan we nu inhalen. Hieronder zie je wat er zoal gemaakt is/wordt in Handwerkcafé Zwolle.

Broderie Perse
















Geborduurd
"Kleedje"

Ieniemienie detail op quilt



Foto's gemaakt tijdens cursus 
Freeform Knitting




Deze foto is gemaakt op Handwerkbeurs Zwolle 2018
In het midden van de stand van Carol Cox hangt de quilt, gemaakt in Zwolle,
geïnspireerd en naar aanleiding van de workshop gegeven door Ien Rappoldt.


14 februari 2018

NIEUW - Freeform Haken

Zoals je misschien weet organiseren we nu voor het derde jaar de cursus Freeform Breien. Dit is voor de breiliefhebbers een groot succes.

Van de haaksters krijgen we de vraag of er ook een workshop / cursus 
FREEFORM HAKEN 
gaat beginnen.



voorbeeld via internet

Haken is op dit moment überhip
Heel veel mensen houden zich met veel plezier met deze handwerktechniek bezig. Er wordt vooral gewerkt met bestaande patronen.

Maar hoe pak je het aan als je een eigen ontwerp wilt uitvoeren. Of je wilt een bestaand patroon dusdanig veranderen dat daardoor de vorm wijzigt en dat wil je juist weer niet. Hoe stuur je dan bij?
Je leert je eigen haakwerk vorm te geven. Dat is waar we mee aan de slag gaan!

Made by Alisa

En wel op, zaterdag 28 april a.s.  is de workshop Freeform haken.
Om 14.00 uur gaan we bij BRAINZ,  van start.
Inschrijven kun je via handwerkcafezwolle@hotmail.nl
Kosten voor deelname; 25,00 euro p.p. incl. koffie/thee

Made by Marjolaine

Made by Prudence Mapstone


Alle hierboven staande foto's zijn gedownload via internet. De informatie die, voor zover, bekend is, is vermeld.

06 februari 2018

Naar aanleiding van

Tijdens het Handwerkcafé Zwolle, 23 augustus 2017, kwam er een mevrouw, Irma,  binnen die nog niet eerder geweest was. Ze kwam naar aanleiding van een tentoonstelling die ze jaren geleden gezien had. Een tentoonstelling over mutsen waar ook een workshop bij was geweest. De workshop waarvan ze het nog steeds jammer vond dat ze er toen niet naar toe kon.
Al pratend kwam naar voren dat het het Rijksmuseum geweest moest zijn.
Op de vraag of ze dan onlangs misschien ergens over de inspiratiebron van De Hoedenmaker had gelezen, zei ze; "Nee. Ik lees kranten maar www heb ik niet."

De Hoedenmaker in het Rijks  *
Het bleek te gaan om de mutsen die gevonden zijn in graven van walvisvaarders op Spitsbergen.
Ze wilde eigenlijk alsnog voor iemand een 'Spitsbergen-muts' breien. Maar hoe zou ze dat aanpakken?

Op dat moment vielen er een aantal dingen samen. De inspiratie van De Hoedenmaker, dé mutsen in het Rijks. (Posted 10 augustus 2017.) En de hernieuwde belangstelling voor de mutsen.

Er bleek nog een patroon te zijn van dé Spitsbergen-mutsen dat tijdens de workshop gebruikt is. Patroon besteld, voorbeeld gemaakt en Irma helemaal blij.
Handwerkcafé Zwolle heeft een voorbeeld gemaakt naar aanleiding van het patroon. Een patroon dat eigenlijk een handleiding is. De muts is gebreid van Lang Yarns - dipinto.


Een stoer zeemanshoofd zou beter tonen
Handwerkcafé Zwolle

* De post van De Hoedenmaker heeft geleid tot een bijzonder kledinglabel DJM

Inmiddels is ook de belangstelling voor de mutsen gewekt van de Crafts Council in verband met
2018 - Jaar van Cultureel Erfgoed.

Handwerkcafé Zwolle

Voor wie het leuk vindt, meer achtergrondinfo:
Een bijzondere vondst was het. Een eenvoudige gebreide muts met gekleurde banen als versiering. Waarom dan bijzonder? De muts is opgegraven in Spitsbergen tussen 1997 en '81 door medewerkers van het Arctisch Centrum van Universiteit Groningen.

Spitsbergen is ondekt door Willem Barendtsz in 1596. Hij was op zoek naar een doorvaart richting China. Hij noemde de eilandengroep naar de stijle rotsen die hij zag. Wat Willem en zijn bemanning opviel waren enorme aantallen walvissen rond Spitsbergen.
Pas in de 17e eeuw werden deze walvissen van economisch belang.

De bevolking nam enorm snel toe, de economie ging bloeien en er kwam industrie. Er kwam meer vraag naar kaarsen, lampolie en vetten. Voordien was dat allemaal plantaardig maar er begonnen experimenten met dierlijke vetten. Walrussen het zeehonden waren het doelwit. Maar al snel werd overgeschakeld naar walvissen vanwege hun grootte. De Engelsen hebben als eerste schepen die richting gestuurd in 1611 en de Nederlanders volgden 28 schepen waarvan het aantal groeide tot 200.

Bedrijven die hier uit voort kwamen zijn bijvoorbeeld traankokerijen. Ik weet niet of het om hetzelfde spul gaat maar de 'levertraan' in de winter herinner ik me goed.

Er zijn op Spitsbergen graven gevonden van walvisvaarders waarvan het merendeel, volgens onderzoeken, overleden is aan scheurbuik.
Wat opvalt is dat er veel kleding goed geconserveerd was. Broeken, hemden, sokken en veel mutsen.
De mutsen bleken geen van allen gelijk. Het vermoeden is dat de mannen allemaal hetzelfde gekleed gingen en je aan de muts zag om wie het ging. Omdat het om identiteit ging, werd de muts waarschijnlijk meebegraven.

Dit lijkt heel veel op de geschiedenis van de visserstruien. Waarvan de patronen van moeder op dochter doorgegeven werden. De patronen bleven dan vooral binnen een vissersdorp. Je herkende de vissers aan het patroon van stad of dorp. Binnen de gemeenschap kon je aan het 'handschrift' de maakster herleiden.

Delen uit een artikel overgenomen van Jan de Hond, conservator Geschiedenis aan het Rijksmuseum

Droomdekentjes en NL DOET

Het Oranjefonds organiseert op 9 en 10 maart, samen met duizenden organisaties in het land


de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

NL DOET zet het vrijwilligerswerk in de schijnwerpers en nodigt iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken.



De regenboogboom, doet daar ook dit jaar weer aan mee met het maken van Droomdekentjes.
Pak jij als quilter of handwerker de uitdaging aan?

Ook in Zwolle kun je je inschrijven als vrijwilliger om samen met de begeleiders een mooi droomdekentje te maken voor een kind met een uitdaging.


klik op de kaart om je aan te melden


Heb je nog niet eerder zo'n dekentje gemaakt?
Dat is geen enkel probleem, de begeleiders helpen je graag op weg en het wordt in ieder geval ook een hele gezellige dag.
Tijdens NLdoet stelt onze droomdekenmaakgroep haar deuren open voor jou. De NL DOET-klus bestaat uit het maken van Droomdekentjes. Aan het eind van de dag zijn er mogelijk al dekentjes af, of in ieder geval bijna af.

Wij zullen zorgen voor de materialen om dekentjes mee te maken. Het is wel fijn als je je eigen naaimachine mee kan nemen.


Nog een paar weetjes
Ieder Droomdekentje wordt met liefde gemaakt door een van de honderden vrijwilligers in Nederland. Alle droomdekentjes zijn uniek, gemaakt voor een uniek kind die een veilige schuilplek nodig heeft.
Droomdekentjes worden sinds 2001 verzameld en uitgegeven door Stichting de Regenboogboom.
Stichting de Regenboogboom is al ruim 25 jaar in Nederland bezig de droom te verwezenlijken van een meisje van 5 jaar: Alle kinderen van Nederland de kans te bieden onder hun eigen Regenboogboom te kunnen zitten. Dat is een plek in je gedachten en in je liefste dromen waar alles veilig is en fijn. Een plek waar je jezelf kunt terugvinden en ontdekken wat je allemaal in huis hebt.
Per jaar ontdekken bijna 7.000 kinderen die veilige plekje en krijgen ruim 2.500 kinderen een Droomdekentje. Het gaat dan om kinderen in ziekenhuizen, blijf van mijn lijf organisaties, instellingen en ook kinderen thuis.
Ten minste 40.000 kinderen per jaar zouden een persoonlijk Droomdekentje goed kunnen gebruiken. We zijn al goed op weg. Kijk voor meer informatie op de website van Droomdekentjes.nl