Dit filmpje gaat over de traditionele sjaals uit Cambodja.
Een documentaire van ARTE
Dé ontmoetingsplek voor liefhebbers van textiele vormgeving en handwerken. Het is een inloopcafé, géén lesmoment, waar je werkt met eigen materialen in eigen tempo en op eigen niveau. Iets afmaken of iets nieuws beginnen in één van de vele technieken. Inspireren en geïnspireerd worden. Deelname op woensdagmiddag € 5,00 p.p. incl. koffie/thee. Kijk voor data, locatie én overige activiteiten in rechterkolom. Als je op je telefoon kijkt, klik helemaal onderaan op internetversie weergeven.
Uit de serie Feine Stoffe, ferne Länder van ARTE kun je hieronder de docu zien over kasjmier in Mongolië.
Christopher, hij was toneelspeler, filmproducent en rockmuzikant tot hij in Mongolië de vrouw van zijn leven trof. En daarbij de beste kwaliteit kasjmier ontdekte.
Deze docu is gemaakt door Dupuy Chavanat en Jill Coulon
ARTE - december 2017
Opel ooit naaimachines bouwde voor dat ze zich op de fabricage van auto's richtten?
Het begon zo:
Adam Opel (1837-1895), oudste in een gezin met zeven kinderen, had een opleiding als slotenmaker gevolgd. De opleiding had hij in het bedrijf van zijn vader afgesloten. Direct daarna ging hij op 'Gesellenwanderschaft'. Dit bracht hem onder andere in Parijs.
Daar werkte hij met zijn broer Georg gedurende drie jaren in een naaimachinefabriek. In 1862 besloot Adam Opel na terugkeer in Rüsselheim zich zelfstandig te vestigen en naaimachines te gaan maken. Hij begon dit bedrijf in een stal.
De verkoop van naaimachines steeg en besloot Adam Opel een nieuwe fabriek te bouwen en werd meer personeel geworven. In 1882 had Opel 210 medewerkers en bouwde 15.000 naaimachines op jaarbasis. In Na een brand in de fabriek besloot hij de productie van naaimachines te stoppen.
Daarna in 1886 startte Opel met het maken van fietsen. Op een gegeven moment was hij de grootste fietsenfabrikant ter wereld met een atzet van 2.5 miljoen fietsen.
De productie van auto's begon later, drie jaar na zijn dood. Zijn zonen zijn daarmee begonnen door Automobilwerks Lutzman in Dessau over te nemen. Maar dat is een ander verhaal.
Nu, december 2020, gaat er een bericht en een foto rond op internet dat Opel weer naaimachines op de markt zouden brengen.
Een model, geïnspireerd op het futuristische ontwerp van de Opel GT die tijdens de Autosalon in Genève in 2016.
Het andere model lijkt een naakte man met een rode hoge hoed die zich voorbereidt om een onzichtbare pijl af te vuren vanuit een onzichtbare boog.
"Sculptural Artistry meets German Precision"