Pagina's

29 december 2021

The Return

 Karl Lagerfeld's film Coco Chanel - The Return



Geraldine Chaplin, Rupert Everett, Amanda Harlech, Arielle Dombasle, Vincent Darré, Katie Nescher, Sam McKnight en anderen.


Een jama - voorbereiding om te kunnen tentoonstellen

Het V&A museum beschikt over een jama. In het filmpje zie je hoe een team zich bezighoudt om een 19e eeuwse jama schoon te maken en te 'repareren' om de jama tentoon te stellen. 

Klik om filmpje te kijken 

Wat is een jama
Een jama is een kledingstuk dat door mannen gedragen werd in verschillende regio's in India tussen de 16e en de 19e eeuw. De opvallend rode jama die je hier ziet is uit de regio Bikaner, Rajasthan en gemaakt rodn 1855. De jama is mooi gedecoreerd met goud badla (platgeslagen metaaldraad), gota (gouddraad gemaakt van badla geweven met zijde of katoen) en vleugelschildjes van de kever.

Voordat de jama tentoongesteld kon worden moest er veel werk verzet worden. 19e eeuws vuil en mot-schade had veel schoonmaakwerk en reparatie nodig. De versieringen hadden speciale aandacht nodig. 
Er is een verstevigende voering gemaakt en ingezet om te voorkomen dat het grote zware kledingstuk tijdens de expo te veel spanning op het bovendeel zou zetten. 

Na meer dan 160 jaar sinds ze erop gezet zijn, glinsteren de pailletten van keverschildjes nog steeds. Om te begrijpen hoe en waarom door de jaren heen de kleur veranderd is, wordt er onderzoek gedaan door V&A's Textile Conservation department in samenwerking met Natural History Museum.


<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/XqOOKf8oNKA?controls=0" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>



07 december 2021

Morgen; Bij BrainZ

Morgen gaan we lekker aan de slag bij Bij BrainZ aan het Lübeckplein. Vanaf 13.30 uur ben je van harte welkom. 

Aanmelden is wel een voorwaarde in verband met de beschikbare ruimte. 
Dat kan via handwerkcafezwolle@hotmail.nl

Het licht is weer als nieuw!



06 december 2021

Donkere dagen voor kerst

 Zaterdag 11 december staan er weer superleuke dingen op 't programma

's Ochtends vanaf 10.30 kunnen de spinners terecht met eigen spinnewiel of -tol. Vergeet niet ook je wol en/of vezels mee te brengen. We hebben de tijd tot 12.45 uur.
En vanaf 13.30 uur is het weer Freefrom Breitijd! Een leerzame, gezellige workshop geïnspireerd op de tijd van het jaar. De donkere dagen voor kerstmis......


Om mee te doen, stuur je een mailtje aan handwerkcafezwolle@hotmail.nl om je aan te melden. Je krijgt dan per omgaande meer informatie.

Op zaterdag 18 december is er nog een winter-workshop. Daarover lees je hier meer.


Daarna is het tijd voor een nieuwe agenda met weer veel nieuwe plannen voor 2022. Houd ons in de gaten, blijf ons volgen. Er zit ook vast iets voor je bij om te gaan doen.

30 november 2021

Winters haken

Grappig winters haakwerkje.
Leuk klein versierinkje met groot resultaat. In het filmpje wordt duidelijk wat de bedoeling is. 

Nodig: een restje wol en een grote paperclip (per exemplaar). In het filmpje wordt het goed uitgelegd.


  © Nadezhda Lab 



Kijkje in het huis van Galliano in Frankrijk

 John Galliano leidt een rondleiding langs zijn favoriete objecten en creatieve inspiratie

"Ik hou ervan mezelf te omringen met objecten, want ze inspireren - niet alleen de energie die ze met zich meebrengen, maar ook mijn relatie ermee", zegt John Galliano, creatief directeur van Maison Margiela over de kunst die zijn huis in Picardië, Frankrijk, kenmerkt.

En zich omringen doet hij, met decor waaronder een Delftse tegelhaard van kunstenaar Eloïse d'Argent in zijn Salon Jaune; 18e-eeuwse jaloezieën uit een Japans klooster, afkomstig van Coco Chanel-medewerker Lilou Marquand; en een 110-jarige mannequin (die Galliano liefkozend 'tante' noemt). Misschien neemt het kunstwerk de meest vitale rol in zijn huiselijke sfeer. Wanneer Galliano vastzit aan een ontwerpdetail van een gecompliceerde jurk, kijkt hij vaak naar een zwart-witafbeelding die is vastgelegd door de beroemde modefotograaf Irving Penn. "Op de een of andere manier dringt zijn energie door in het creatieve proces, en ik maak de jurk altijd af", zegt Galliano. "Ik vind het leuk om de geest van meneer Penn in de kamer te hebben."

Dan is er wat Galliano zijn 'favoriete afbeelding ooit' noemt: een portret van Madame Bijou door Brassaï, de Frans-Hongaarse kunstenaar die bekend staat om het vastleggen van het Parijse nachtleven tussen de oorlogen. “Ik verlies mezelf nog steeds in dit beeld. Het volume van de jas, de hoed, de voile, de juwelen, de gevallen kousen, de tapdansschoenen”, mijmert hij. “Het is een eindeloze dialoog met Madame Bijou.”

Ga naar zijn huis in de nieuwste video in Vogue's serie Objects of Affection, die kijkers meeneemt naar de huizen van de favoriete creatievelingen van de mode. Zoals Galliano zelf zegt: "Het is een magische plek om te zijn."


11 november 2021

Winterworkshop

 

Door de jaren heen wordt er in december een workshop georganiseerd. Een verrassingsworkshop.

Lang geleden, toen Handwerkcafe Zwolle één (vierde) woensdagmiddag per maand geopend was, zou er geen activiteit zijn in december.
Al snel kwamen reacties om in deze maand, op een andere dag, toch samen íets te kunnen doen. Dat werd de verrassingsworkshop. 
Door de jaren heen valt deze workshop goed in de smaak en zijn het heel gezellige middagen. 
Om mee te kunnen doen, hoef je geen handwerk-professional te zijn. Ook voor de beginnende handwerkster is dit een leuk projectje.

Om mee te doen, kun je je aanmelden via handwerkcafezwolle@hotmail.nl 

Datum:        zaterdag 18 december 2021
Aanvang:    13.30 uur
Locatie:        Bij BrianZ, Lübeckplein 68
Kosten:        € 15,- incl. koffie/thee en materialen



10 november 2021

Metaaldraad

Voor onderstaande workshop wordt een andere datum bepaald in april 2022. 

---------------

We gaan er mee weven. Ja, inderdaad. Weven met metaaldraad. 

Op zaterdag 4 december a.s. gaat Mathilde Jongbloed ons de kneepjes leren van weven met metaaldraad. Bovendien wordt het een rond weefsel. Een mooie combinatie van twee uitdagingen.

Je leert de techniek inclusief hints en tips rondom het weven met dit materiaal.

Deze workshop is geschikt voor de startende als ook de gevorderde wever.


Zaterdag 4 december, 10.00 - 16.00 uur
Aanmelden kun je je via deze link: handwerkcafezwolle@hotmail.nl

 



Woensdag 10 november

 Handwerkcafé Zwolle is vandaag niet geopend.

Tot een volgende keer Bij BrainZ of in de Stadkamer!


09 november 2021

Wol als Kunstmest

Wat te doen met al die wol die niets meer oplevert? Gebruiken als kunstmest, zegt Dirk Jan in Ermelo

Is wol een waardevolle grondstof? Natuurlijk, zullen sommige mensen zeggen; je kan er bijvoorbeeld heerlijke truien van breien. Maar Nederlandse schapenwol heeft nog maar nauwelijks economische waarde. Dirk Jan van Dalfsen uit Ermelo wil dat veranderen: hij zet het product om in kunstmest.

Dirk Jan van Dalfsen

De vraag naar Nederlandse schapenwol is ingezakt, de prijzen zijn extreem laag. Sommige schapenhouders moeten zelfs betalen om het af te voeren. Op de internationale markt wordt wol uit andere landen - zoals Nieuw Zeeland - hoger aangeslagen. Bovendien zijn de kosten voor verschepen op dit moment hoog. En in Nederland zelf is de vraag veel kleiner dan het aanbod. Er zijn kunstmatige, goedkopere alternatieven voor bijvoorbeeld beddengoed en sokken.

Nadenken
Het zette Dirk Jan van Dalfsen aan het denken. Hij is schaapscheerder naast zijn andere baan als paraveterinair. ,,De laatste jaren is het heel slecht gegaan met de prijzen van wol. Het werd eigenlijk meer een afvalproduct. Wat moet ik er nou mee, dacht ik.’’

Al rondspeurend stuitte de inwoner van Ermelo op de goede eigenschappen van schapenwol als meststof, met name voor jonge aanplant. Het natuurproduct bevat voedingsstoffen voor de bodem die langzaam worden afgegeven. En ook de fysieke samenstelling is gunstig. Zo kan wol veel water opnemen en vasthouden. Een plukje kan zodoende als miniwaterreservoir dienen.

Prijs
In enkele andere landen gaat wol al met die doelen de grond in. Van Dalfsen heeft zijn licht opgestoken in Oostenrijk en Duitsland en het idee verder uitgewerkt. ,,Het is nu gelukt; we hebben een product.’' De Ermeloër wil met machines de wol verder verrijken en dan persen tot pelletkorrels. ,,Het is wel een ingewikkeld proces.’’

De gemeente is er zo enthousiast over dat ze Van Dalfsen in november een prijs toekent: de Groene Pauw Award. Een mooie opsteker, vindt de schaapscheerder.

Duurzaam
Naar zijn weten is dit project het eerste in zijn soort in Nederland. Of dat echt zo is, durft de gemeente Ermelo niet te zeggen. In elk geval verdient het ‘een steuntje in de rug’, zegt woordvoerder Audrey Friedel. ,,Hij geeft materiaal dat z’n waarde heeft verloren een nieuwe functie. Die circulariteit is een heel duurzame gedachte.’’

Dit gebruik vermindert zelfs de CO2-uitstoot, claimt Van Dalfsen: ,,Momenteel wordt overtollige wol verbrand.’’ 

Wolberg
De Ermeloër en zijn medestanders zijn nu op zoek naar een geschikte ruimte om de benodigde machines te kunnen plaatsen. Hij ziet duidelijk toekomst in deze verwerking. ,,Omdat wol bijna niets meer opbrengt, vinden boeren het minder belangrijk om op een goede vacht te fokken.’’ Nederlandse schapenwol zal dus niet snel weer massaal voor de traditionele toepassingen worden gebruikt, wil Van Dalfsen maar zeggen.

Er loopt een subsidieaanvraag om het beginnende bedrijf nog wat wind in de zeilen te geven. Hoewel wol-mest dus al in het buitenland gefabriceerd wordt, meent Van Dalfsen dat het zeker iets toevoegt als het proces ook in Nederland gaat draaien. Juist vanwege die ‘wolberg’ hier. ,,Als we dit regionaal kunnen inzetten, hebben we in elk geval één probleem uit de wereld.’’


Bron: Stentor

Johannes Rutgers 31-10-21, 08:00
Laatste update: 31-10-21, 16:57

07 november 2021

Week 45 2021

Week 45 - wat is er te doen?
Weeknummers wie gebruikt ze? Als iemand zegt in week 45 ga ik zus of zo doen, moet er toch altijd even gekeken worden welke dag of dagen dat betreft. Herkenbaar? 

Voor de duidelijkheid, week 45 is aankomende week van maandag 8 tot en met 13 november. Jawel, zaterdag 13 november. Die dag tellen we graag mee. 
Dan gaan namelijk om 10.30 uur de deuren voor je open bij BrainZ aan het Lübeckplein.

Woensdag 10 november is Handwerkcafé Zwolle niet geopend



Wat gebeurt er wel



Spinnen van vezels
Vanaf 10.30 uur zijn de spinners weer van harte welkom.
Breng eigen spinnewiel en/of -tol mee en de vezels die je wilt gaan spinnen. 

Meedoen kan maar meld je wel even aan. Dat kan via handwerkcafezwolle@hotmail.nl
Kosten voor deelname: € 5,00 incl. koffie/thee.


Dit is een palet van een andere workshop
en dient als illustratie


Freeform / Improviserend breien
Vanaf 13.30 uur gaat er weer Freeform/Improviserend gebreid worden. 
Het thema is ‘Rond de Haard’. Dat is toch lekker met dit weertje. Je gaat aan de slag met diverse kleuren en veel breipennen of verwisselbare breinaalden met meerdere kabels.

Er zijn een paar plekken vrij. Aanmelden is een voorwaarde en kan via deze link: handwerkcafezwolle@hotmail.nl

Aansluitend ontvang je meer informatie.

Kosten voor deelname: € 25,00 incl. koffie/thee en lekkers

26 oktober 2021

Rond de Haard

 Daar is het toch weer echt de tijd van het jaar voor. Lekker warm rond een haardvuur. 

Dat is ook het thema van het Freeform / Improviserend Breien op zaterdag 13 november aanstaande.

We gaan aan de slag met meerder kleuren garen, met gladde en structuurgarens en met een heleboel breipennen. Nee, het wordt geen kunstbreien. Ook leuk, maar dat doen we een andere keer.

Lijkt het je leuk je meer te verdiepen in diverse breisteken en -technieken en hoe jij ze kunt laten 'lopen', is Freeform / Improviserend breien misschien iets voor je. 
Je leert over kleur, vorm en structuur en neemt de vrijheid over hoe jij wilt dat je werk er uit moet gaan zien. 

Om je aan te melden en voor meer info kun je mailen met handwerkcafezwolle@hotmail.nl
of vul het contactformulier in.





17 oktober 2021

Iers haken - het vervolg

 Aanstaande zaterdagmiddag gaan we weer op de Ierse toer.

In juni van dit jaar is een groep begonnen met het leren van de techniek Iers Haken.
Aansluitend zijn er elementen gemaakt waarbij ze zich de techniek Iers Haken eigen gemaakt hebben.

Zaterdag worden de elementen met elkaar verbonden. En wordt geleerd hoe de elementen te verbinden zodat je een geheel krijgt dat je mooi vindt.
De tips en trucs hierbij worden natuurlijk ook verteld.

Heb je in het verleden de lessen Iers Haken al eens gevolgd maar wil je meedoen om de kennis over de verbindingen op te frissen, kan dat ook! 
Misschien heb je al een hele stapel losse elementen liggen en weet je niet hoe je het zult aanpakken om ze tot een geheel te maken. Grijp dan ook je kans en laat je informeren en inspireren tijdens deze middag. Kosten voor deelname zijn € 25,00 incl koffie/thee.

Geef je op via de mail: handwerkcafezwolle@hotmail.nl

Iers Haakwerk _2018
Alexander McQueen


15 oktober 2021

Nederlandse Breidagen 2021

 Ook morgen kun je nog terecht in de IJsselhallen voor de Nederlandse Breidagen.

Op Breidag.nl vind je alle informatie over standhouders en hun standnummers. Maar lekker tussen alle garens ronddolen is ook heerlijk. 

Heel veel garens liggen weer voor je uitgestald als in een waar paradijsje. Handgesponnen en/of handgeverfd is er volop. Maar ook prachtige diepgekleurde of felle neons van grote garennamen.
Heel veel merken zijn vertegenwoordigd.

In de stands liggen, natuurlijk, ook alle andere benodigdheden waar je niet zonder kunt. Haak- en breinaalden in alle soorten en maten. Losse exemplaren en in fraaie sets.
Knopen en andere sluitingen, markeerders en projecttassen. Het is maar een kleine opsomming uit een groot aanbod.

Spinnewielen en spintollen zijn er in allerlei soorten en maten. En ook staan er elektrische spinnewielen uitgestald.
Voor de spinners zijn er ook veel vezels verkrijgbaar.

Boeken. Boeken zijn er dit jaar ook weer volop.
Bij verschillende standhouders liggen exemplaren die zeer de moeite waard zijn. En er is een boekhandel die ook dit jaar weer volop keus uitgestald heeft liggen.

Trouwens, doorlopend worden ook workshops gegeven. Er zijn twee workshoppleinen.

De Voart Angorageiten had ook weer een stand vol prachtig gesponnen mohair liggen.
Handgeverfd in heel uiteenlopende kleuren en mooie kleurcombinaties.
Voor de bezoekers van Handwerkcafé Zwolle is Appie Krol een oude bekende. Zij verzorgt ook heel mooie presentaties over haar geiten en de verwerking van de vachten tot prachtige zachte garens met diepe glans.
Appie heeft een passie voor haar kudde en de verwerking van de vachten. Dat zie en dat hoor je als ze erover vertelt. 
Je kunt haar volgen op Facebook.

Appie Krol

Er staat ook een stand met wol van het Fins Landschaap,  Aurinkokerhä 
In Finland verzamelen zij een collectie vachten die ze laten spinnen. Aansluitend worden de strengen door de eigenaresse, Anna Vasko, met natuurlijke materialen geverfd. Op de banderol staat de combinatie van materialen waarmee desbetreffende streng geverfd is. 


Ze bieden de garens aan in diverse garendiktes, van lace, 2 ply, fingering tot DK.
In de stand worden ook strengen aangeboden in vier verschillende naturel tinten.


Anna is ook textiel ontwerper en is nu bezig om in Finland bij een collega haar garens te laten weven. De eerste testen heeft ze bij zich. Die zijn nog gemaakt uit een combinatie van Fins Landschaap en een ander garen als schering.
Als er stoffen geweven zijn uit de vachten van het Fins Landschaap worden er aansluitend, onder andere, jasjes van gemaakt. 
Op Facebook kun je ze volgen onder de naam aurinkolanka



Anna Vasko

Morgen is er nog een hele dag te genieten vol moois. Alle info vind je hier.

14 oktober 2021

Handwerkcafé Zwolle in november

Uitzondering voor de maand november

Alleen op woensdag 10 november 2021 zal Handwerkcafé Zwolle vervallen wegens omstandigheden.


12 oktober 2021

Speldenkussen

 Speldenkussens heb je of krijg je daar ooit genoeg van? In aantallen of het maken ervan.

We hebben het er eens over gehad om een 'Speldenkussen-middag' te organiseren.

Om te zien hoeveel er gemaakt zijn. Maar vooral hoeveel verschillende. Qua kleur, formaat en vorm.

Morgen zullen er een, groot, aantal te zien zijn tussen 13.30 en 16.30 uur op onze locatie Bij BrainZ aan het Lübeckplein.

Heb je plannen om ook te komen, vergeet dan niet jouw speldenkussens mee te brengen.




07 oktober 2021

Sashiko _ datum II

Er is veel belangstelling voor de workshop Sashiko.

De eerste workshop was al snel volgeboekt. We hebben daarom een tweede datum gepland.


Zaterdag 20 november om 13.30 op onze thuisbasis Bij BrainZ aan het Lübeckplein.

刺し子

Wat leer je:

Sashiko, de steken en het aan- en afhechten.
Het tekenen van een Sashiko patroon

Je krijgt een materialen pakket met Japanse stof en bijpassend garen.

Aanvang: 13.30 uur
Locatie: Bij BrainZ, Lübeckplein  68
Docent: Lon Planjer
Kosten: 25,00 €

Om je aan te melden, stuur je een mail naar handwerkcafezwolle@hotmail.nl o.v.v. Sashiko

Meer over Sashiko vind je hier.


24 september 2021

Brei- en Haakdagen 2021

Iedereen die van haken en breien houdt, kijkt al vast uit naar de Brei- en Haakdagen binnenkort in de IJsselhallen in Zwolle. Handwerkcafé Zwolle zeker. Maar liefst twee dagen zijn de IJsselhallen weer het paradijsje voor de haak- en breiliefhebber. 


Op 15 & 16 oktober staan de hallen in het teken van breien en haken en (bijna) alles wat daar bij hoort. 

  • Er worden meer dan 50 standhouders verwacht. Die wol, garens, naalden, patronen, boeken en meer aanbieden
  • Er zullen diverse workshops en masterclasses georganiseerd worden
  • Meer dan voldoende ontmoetings en werkplekken zijn er om samen bij te kletsen en te haken of breien. Bloggers, vloggers en ontwerpers zijn aanwezig
  • De horeca is open voor o.a. koffie, lekkers, soep en broodje
  • ........
  • ........


Met betrekking tot maatregelen rondom corona;
Op de beurs zijn er geen extra maatregelen meer. Wél ben je verplicht de Corona Check te doen.


De Corona Check App wordt gecontroleerd.

Brei- en Haakdagen op 15 & 16 oktober 2021
dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur
IJsselhallen Zwolle


14 september 2021

Japan _ we blijven nog even

Soms zit je in je blauwe, gele, vierkante of 3D periode.
Het kan je bijna niet ontgaan zijn, we zitten in onze Japanse periode. 

We gaan ons in november nog storten op Sashiko. Een tweede datum volgt trouwens binnenkort!
Maar nu we toch zoveel 'in Japan zitten' hebben we nog iets voor je bedacht.

We gaan  los op een Japans tasje!!


Bij dit tasje zit de 'truc' in de manier van vouwen, origami, zodat er ontstaat wat je wilt dat er ontstaat.
Wist je trouwens dat Origami oorspronkelijk uit China komt? Al heel snel oversloeg naar Japan en van daaruit de wereld veroverde. Maar dat terzijde.

Op zaterdag 9 oktober organiseren we een workshop waarbij je dit tasje maakt.
Met daarbij nog een superleuke versiering!

Zaterdag 9 oktober, aanvang 13.30 uur 
Locatie; Bij BrainZ, Lübeckplein 68
Docent: Lon Planjer
Kosten: € 15,00    -    INCLUSIEF een materialen pakket 

Je kunt je opgeven via dit mailadres

Tip:
Voor de deelnemers aan de Sashiko workshops. Het is geweldig leuk om vooraf te weten hoe dit Japanse tasje gemaakt wordt. Om je Sashiko spullen in te bewaren of om nóg een tasje te maken met een door jezelf getekend Sashiko patroon.


13 september 2021

Sashiko - de Workshop

刺し子

Zoals je misschien hebt gelezen is er zaterdag 6 november een workshop Sashiko bij Handwerkcafé Zwolle.

Het animo om hieraan mee te doen is groot. Wij vinden het leuk dat we met deze workshop zoveel mensen bereiken die houden van deze Japanse Techniek.

Deze oude, traditionele techniek - manier van borduren - past ook helemaal in de tijd waarin we leven.

Op dit moment is de workshop volgeboekt. 


刺し子
Nieuwe datum in 't verschiet

Had je nog niet gehoord over deze workshop en wil je toch graag deze techniek leren? Dat kan!

We gaan binnenkort een nieuwe datum plannen. Houd daarvoor deze blog en sociale media in de gaten.


刺し子

Over repareren, duurzaamheid en voldoening

 De moraal van naald en draad is de titel van een artikel dat zaterdag 11 september in de Volkskrant stond.

Van een trendje op Pinterest is borduren een serieuze tijds-besteding geworden. Geschikt voor elke plek en het draagt ook nog bij aan een duurzame garderobe, zo ontdekte Vanessa Oostijen.



Het begon anderhalf jaar geleden, tijdens de eerste lockdown, met de online boekpresentatie van mijn debuutroman Tussenruimte en niks om aan te trekken.

Ik zocht mijn heil in de Zara-app en spendeerde een hele avond aan het vinden van een jurk die de domper van een online in plaats van een fysieke boekpresentatie om kon zetten in wat de geschiedenis zou ingaan als het smaakvolste digitale edoch literairste evenement van het jaar. Ik bestelde meerdere opties; er zou vast wel íéts passen. De jurken arriveerden, en met de bestelling werd een déjà vu afgeleverd: niks paste goed, de stof was het net niet, de stiksels voelden als visdraad. Ik wist het al, een heilig pak vind je niet bij Zara. Waar wel? In mijn kast hing een dierbaar kledingstuk, de jurk die ik droeg tijdens mijn huwelijksreis van één dag. Een bleekroze kanten exemplaar waar op dijbeenhoogte een bruingerande vetvlek zat als gevolg van een boottocht. Ik vroeg me af wat ik me vaker afvraag in het geval van praktisch-esthetische kwesties: wat zou @rudyjude doen? @rudyjude is het Instagramaccount van Julie D. O'Rourke, een ontwerper uit Maine.

O'Rourke's leven en dat van haar gezin is een doe-het-zelfdroom van een hogere orde. Alles - huis, tuin, kleding, voorwerpen - is zelfgemaakt, zelfs het vlas waarvan ze linnen spint is afkomstig van eigen oogst. Haar manier van doen is monter en losjes, tussen de bedrijven door, wat haar levenswijze zeer aanstekelijk maakt.

Sinds een vriendin me op O'Rourke's bestaan wees, is haar Instagramaccount een dagelijkse bron van inspiratie en doe het zelf-aanmoediging. Wat O'Rourke zou doen dacht ik, was: de vlek uit de jurk knippen en het gat op smaakvolle wijze dichten. Ik bekeek enkele van haar tutorials, kocht een borduurring, repareerde mijn jurk en redde mijn boekpresentatie. De jurk, nu voorzien van een abrikooskleurig zijden lapje waarop ik met de hand kleine boterkleurige steekjes had aangebracht, was gepromoveerd van herinnering in de kast tot hoofdjurk der grote gebeurtenissen. Na de jurk volgde een vondst in de kringloop: een doe-het-zelfboek van textielkunstenaar Janet Bolton, getiteld: Een deken van lapjes. Op de omslag stond een foto van een quilt vol kolderieke dieren, met de hand in elkaar gezet door middel van kleine steekjes en van het kaliber: dit kan een kind. Thuis googelde ik Janet Bolton (Engeland, 1942), en daar ontvouwde zich een perpetuum mobile dat al decennia lang draaiende was, op Pinterest en op handwerkblogs. Boltons werk is zowel kunst als vaardigheid. Haar beelden zijn uit proportie en toch direct herkenbaar als universele geneugten: een schaap in de wei, een rood-witte vuurtoren, een norse kat. Vreugde op een lapje. Diezelfde avond stikte ik met kleine steekjes een paard op een gestreepte ondergrond, met hulp van Boltons patroon uit het boek. En dan was er nog de ontdekking van de Britse kunstenaar Molly Martin, schrijver van het boek The Art of Repair. In haar werk wordt de connectie tussen repareren en borduren zichtbaar. Met lapjes afkomstig van oude kledingstukken dicht ze op oogstrelende wijze kleine en grote gaten door middel van traditionele technieken, zoals Indiase kantha en Japanse sashiko.

Aldus vul ik tegenwoordig de gaten in mijn tijd: in de trein, op de passagiersstoel, aan de zijlijn van dingen die mijn kinderen doen, tijdens een film. Dat naald en draad een glansrol spelen in wat voor mij een niet meer te missen bezigheid is, lijkt uit de lucht komen vallen, maar dat is het, uiteraard, niet. Sinds mensenheugenis - sinds een slordige drieduizend jaar vóór de jaartelling is de inschatting, brengt men borduursels aan op stoffen. Over de hele wereld bestaan talloze borduurtechnieken- en verschijningsvormen, die eeuwen geleden werden uitgevonden, onder invloed van het materiaal dat voorhanden was. Borduren is van alle tijden, maar brengt nu zichtbare joie de vivre teweeg dankzij sociale media, die overigens vaker een dankbare rol vertolken in het opschalen van een verschijnseltje op Pinterest tot een serieuze trend.

***

Het artikel gaat nog verder, veel verder:

over het Franse Knoopje en École Lesage (waarover je alles kunt leren van Marjolein van der Heide - Broderie d'Art)

Ook over het gebruik van stoffen, motieven, kleur en identiteit. En de rol van sociale media waar je voorbeelden en inspiratie kunt opdoen.
Er worden textielkunstenaars  in het licht gezet met daarbij, handig, de accounts dat je ze kunt volgen.

Wat we al wisten, staat nu toch maar weer eens in het zonnetje, dat handwerken he-le-maal van deze tijd is. Waar je je op meerdere fronten goed bij kunt voelen.

Het is de moeite waard het artikel te lezen. 

Ook staat er een voorbeeld met handleiding bij om direct zelf aan de slag te kunnen.

De Volkskrant van zaterdag 11 september 2021. Online editie: deze link volgen, pagina 164


10 september 2021

Stoffen Spektakel

Binnenkort in ZWOLLE


Op woensdag 6 oktober is het weer zover. In de IJsselhallen vind je stoffen voor dames- en herenkleding, kinder- en babystoffen, voeringstoffen, interieurstoffen (zoals o.a. meubel-, gordijnstoffen en vitrage), deco-stoffen, fournituren, leer en ook naaimachines.

Dan zijn er altijd nog de materialen die niet zo goed onder één noemer te vangen zijn. 

En, al valt een stof wél in een categorie, je bepaalt natuurlijk zelf waar je het voor gebruikt. Gebruik vooral je creativiteit!

Toegang - Gratis

Woensdag 6 oktober, tussen 9.30 en 20.00 uur
IJsselhallen, Rieteweg 4

Organisatie laat weten:
Wij volgen de regels van de overheid. Reserveren niet nodig. 1,5 meter regel van kracht.

HEEL BELANGRIJK!!!
Kijk op de dag zelf, voor u vertrekt, of de beurs nog door gaat!



02 september 2021

x (Brei) x

 Dat is de titel van de workshop Freeform / Improviserend breien op zaterdag 11 september a.s.

  • Houd jij van breien
  • Beheers je recht en averecht breien
  • Vind je het leuk nieuwe wegen te verkennen binnen het breien

Dan is dit misschien voor jou wel een mooie kans om je kennis uit te breiden.

Je leert onder andere op een andere manier naar breiwerk kijken. Hoe lijnen lopen, hoe structuren elkaar beïnvloeden en meer. Maar ook hoe je zelf de vorm van je breiwerk bepaalt. 

Je kunt bij deze serie van workshops altijd instromen.
Aanmelden kan via handwerkcafezwolle@hotmail.nl


© Mathilde Jongbloed


24 augustus 2021

Haiku gemaakt voor 刺し子 - workshop

 Je hebt vast het artikel gelezen over Sashiko en de workshop op zaterdag 6 november a.s.

Wat ook heel erg "Japan" is, is de Haiku 

俳句


Onderstaande Haiku is gemaakt toen we bezig waren met het bedenken en uitwerken van de workshop.


stof op stof op stof
versterkt met kleine steekjes
maakt oud weer draagbaar



© Carola Bruinink


刺し子 - Sashiko - workshop

刺し子

Tegenwoordig zie je steeds meer, ingewikkelde, Sashiko patronen opduiken. Het wordt toegepast in mode en (woon)accessoires. Maar wist je dat het een heel oude techniek is?

Al in het begin van de 17e eeuw werd Sashiko - 刺し子 in het noorden van Japan gebruikt. Vooral boeren en vissers gebruikten deze techniek om hun werkkleding te verstellen. Om stof te verstevigen of om verdere slijtage te voorkomen. Maar ook om op die manier stoffen met een hulpstof te repareren. Het watteren zoals wij dat nu kennen werd gedaan door meerdere lappen stof op elkaar vast te zetten met deze steek. Ons woord 'opgelapt' komt ook niet helemaal uit de lucht vallen.

Mensen waren zuinig op hun stoffen en op deze manier hadden stoffen een zo'n lang mogelijk leven.
Stoffen waren een kostbaar goed. Omdat spinnen en weven een tijdrovende bezigheid is.
In die tijd waren er alleen nog maar natuurlijke stoffen zoals katoen, zijde en hennep. Je begrijpt dat zijde alleen gedragen werd door de gegoede mens.
Hennep was wat het merendeel gedragen werd maar ook sneller scheurde. Gezien de snelle slijtage van hennep had je een vaardigheid nodig om scheuren te repareren. Die vaardigheid ontwikkelde zich door de jaren van nut en noodzaak tot decoratief gebruik onder de naam Sashiko.

Deze rijg- of borduurtechniek wordt traditioneel uitgevoerd met wit garen op met indigo geverfde stof. Destijds was het in Japan verboden voor de 'gewone mens' om heldere kleuren te dragen. En het met indigo verven van stof was een betaalbare methode om een toegestane kleur te kunnen dragen. Daarmee werd de combinatie indigo katoen / Sashiko haalbaar.

Sashiko wordt tegenwoordig ook uitgevoerd worden in andere kleurstellingen. Je ziet steeds meer een variatie op het oorspronkelijke waarmee mensen Sashiko eigentijdser toepassen. Door de patronen die gebruikt worden, blijft de oorspronkelijke uitstraling van Sashiko wel aanwezig.

Sashiko betekent 'kleine steekjes'. De steken zouden vergeleken zijn met een rijstkorrel.
Uitspraak van Sashiko: de 'i' wordt niet uitgesproken.

Weetje:
Vaak worden de woorden Sashiko en Boro door elkaar gebruikt. Gedurende vele, vele jaren zijn ze ook nauw aan elkaar verweven. Maar uitwisselbaar zijn deze benamingen niet.
Sashiko verwijst naar de borduurstijl terwijl Boro vodden of gescheurde stof betekent. Bovendien geeft Boro het textiel aan en niet hoe het aan of in elkaar is gezet.


Bovendien zijn er diverse stromingen binnen het borduren van Sashiko. 
Zo is er onder andere:
Moyozashi - rijgsteken in lineaire ontwerpen
Kogin - een afgeleide van Sashiko die veel van stoppen wegheeft en gemaakt is op aftelbare stof
Shonai - rechte lijnen die elkaar kruisen
Hitomezahsi - de structuren die ontstaan uit de uitlijning van veel enkele steken op een raster
Gebruik je binnen Sashiko kunstgarens, wordt het Kakurezashi genoemd.

刺し子

Ben je door het bovenstaande geïnteresseerd geraakt in Sashiko en wil je het leren?

Er wordt een workshop Sashiko georganiseerd op zaterdag 6 november 2021

Wat leer je:
Sashiko, de steken en het aan- en afhechten.
Het tekenen van een Sashiko patroon

Je krijgt een materialen pakket met Japanse stof en bijpassend garen.

Aanvang: 13.30 uur
Locatie: Bij BrainZ, Lübeckplein  68
Docent: Lon Planjer
Kosten: 25,00 €

Om je aan te melden, stuur je een mail naar handwerkcafezwolle@hotmail.nl o.v.v. Sashiko






16 augustus 2021

Dior _ plissé en broderie d'art

Vandaag een filmpje van Dior waarin plissé en broderie d'art beide gebruikt worden. 
Je ziet waar de inspiratie vandaan komt en hoe inspiratie wordt ontwikkeld tot een vorm. Al gaat het om een collectie uit 2020-2021, het is de moeite waard om te bekijken.
Let even op het viooltje.






"https://www.youtube.com/embed/0J8YW9K8qGU?controls=0&end=214" target="_blank"



09 augustus 2021

Het breien van de Yilflower in twee lessen

Tijdens deze workshop ga je aan de slag met het breien van de omslagdoek Yilflower.

Yilflower is de naam van een omslagdoek ontworpen door Mathilde Jongbloed.
Yilflower heeft een andere verhouding dan de veelvoorkomende driehoekige omslagdoeken met een punt.

Mathilde heeft de omslagdoek voor je op patroon gezet en leert je tijdens deze workshop alles over de kneepjes die in dit door haar ontworpen patroon zitten.

Het breien van Yilflower bestaat uit twee lessen.
Tijdens LES 1 zet je het werk op en maak je een begin zodat je er thuis goed aan verder kunt werken.
Tijdens LES 2 houd je je bezig met de rand en afwerking. 

Basisvaardigheid Fair Isle breien is een voorwaarde voor deelname.


De lessen worden georganiseerd op onze thuisbasis: Bij BrainZ, Lübeckplein 68 op onderstaande data.

LES 1 zaterdag 18 september  aanvang 13.30 uur
LES 2 datum in overleg met deelnemers

Benodigd materiaal
Het origineel is gebreid van Kauni wol (400m / 100 gram) met kleurverloop op pendikte 3.5 mm.
Verbruik voor Yilflower: 
Voor de ondergrond en rand - 285 gram (1140 meter)
Inbreikleur: 160 gram (640 meter)

Je kunt Yilflower uiteraard met een andere wol breien. Let dan wel op verhouding materiaal en pendikte.
Meedoen?

Dat kan! Aanmelden kan via handwerkcafezwolle@hotmail.nl
Kosten voor deelname is € 30,- per les
Meld je tijdig aan want vol = vol

26 juli 2021

Wit op wit borduren met relief

 In de titel staat wit op wit borduren omdat dat in het voorbeeld wordt gebruikt maar als je van kleur houdt, kun je natuurlijk kleur gebruiken zoals jij dat wilt.

Je ziet hoe een ontwerp wordt opgebouwd en uitgewerkt met heel duidelijk hoe de gebruikte steken gemaakt worden.




gevonden op internet
gemaakt door Malina

25 juli 2021

Broderie d'Art

Broderie d'Art, je ziet het momenteel weer veel gebruikt in de collecties van de Haute Couture.
Je ziet in het filmpje een deel uit de Haute Couture collectie ontworpen voor Dior Winter 2021-2022.
Het is geïnspireerd op een archiefstuk gemaakt met applicaties van kant, waar borduurwerk doorheen loopt en in verhouding klein aantal kristallen om het subtiel naar een hoger  niveau te tillen.


© Melinda Triana
Vermont Paris

Wil jij deze techniek ook graag beheersen?
Marjolein van der Heide verzorgt zaterdag 31 juli weer een cursusdag in Zwolle op onze locatie Bij BrainZ.
Je kunt op diverse niveaus deelnemen.
Kijk voor info op de website: https://marjoleinvanderheide-broderiedart.nl/workshops/







19 juli 2021

Gerommel bij Vlisco

 

Modeshow met stoffen van Vlisco 2016
Foto: AFP

Het rommelt bij de grote Helmondse stoffenfabrikant Vlisco (jaaromzet van 240 miljoen euro). De voltallige ondernemingsraad (OR) legt de werkzaamheden neer en treedt per direct af. De OR-leden zeggen dat ze dit doen vanwege dreigementen en intimidatie vanuit de directie van Vlisco.

"Die situatie is het gevolg van een angstcultuur die afgelopen maanden een piek heeft bereikt", schrijft de OR in een persverklaring. "Leden van de OR worden door hun leidinggevenden persoonlijk onder druk gezet om in de ondernemingsraad bepaalde besluiten te nemen. Dreigementen met ontslag op staande voet en intimidatie werden niet geschuwd. De ondernemingsraad is moegestreden en ziet geen andere uitweg dan af te treden."

Volgens de OR is de angstcultuur veroorzaakt door de algemeen directeur, de financieel directeur, de operationeel directeur, het hoofd van de HR-afdeling en de productiemanager.

Directie: verwijt krijgt aandacht
De directie van Vlisco zegt "met spijt" kennis genomen te hebben van het besluit van de OR om collectief af te treden. "Ernstiger is het verwijt dat er een angstcultuur zou heersen en de bewering dat niet alleen het senior managementteam, maar ook de raad van commissarissen hieraan debet is. Dit is even verrassend als onwaarschijnlijk, maar wij zullen dit verwijt onze volledige aandacht geven", schrijft de directie in een brief aan het personeel.

De directie schrijft verder dat "verschillende zienswijzen op zichzelf gezond en normaal zijn". "De directie heeft altijd gestreefd naar een dynamische, transparante relatie met de OR. Echter, waar het management een reeks culturele waarden van ondernemerschap, professionaliteit, zorgzaamheid en fun probeert te introduceren, ervaart de OR een cultuur van angst. Dit herkennen wij echter niet, maar nemen wij serieus."

Overname gaat door
De afgelopen weken moest de OR zich buigen over de toekomst van het bedrijf. Hema-eigenaar Parcom wil de stoffenfabrikant - die vooral stoffen maakt voor de West-Afrikaanse markt - graag overnemen van de huidige Britse eigenaar Actis.

Ook in het adviestraject voelde de ondernemingsraad zich tegengewerkt door de directie. "Er is iets grondig mis met dit bestuur", zegt OR-voorzitter Noursalam Azarfane. "Het voorgenomen overnamebesluit voelde als definitief besluit. We moesten echt ons adviesrecht claimen."

Voor de overname is een advies van de OR nodig. Maar de OR heeft voor dat recht moeten knokken, want eigenlijk wilde de directie de OR passeren. Tegelijk met hun opstappen maken de OR-leden bekend dat ze een positief advies geven voor de overname. Ze hopen dat Parcom als nieuwe eigenaar orde op zaken kan stellen.

'Tientallens mails van werknemers'
Vakbonden FNV en CNV bevestigen het beeld dat de ondernemingsraad schetst over een angstcultuur en een intimiderende manier van leidinggeven bij Vlisco.

"We hebben tientallen mails gekregen van Vlisco-werknemers", zegt FNV-bestuurder Sarah Baghat. "De laatste vier jaar is het ziekteverzuim flink toegenomen. Er zijn werknemers weggegaan, die heel trots waren op het bedrijf, omdat ze zich onveilig voelden." Baghat zegt dat ze zelden een bedrijf heeft meegemaakt waar de angstcultuur zo sterk is. "En ik kom in mijn functie bij heel veel bedrijven. Het is echt sneu voor het Vlisco-personeel."

De Vlisco-directie vindt het jammer dat het besluit van de OR om af te treden komt op een moment dat de Vlisco Groep floreert: "Wij zijn samen nog nooit in zo'n goede positie geweest als nu, met de steun van onze nieuwe eigenaren, Parcom, om verdere vooruitgang te boeken. Dus: hoewel wij onze spijt herhalen over het OR-besluit, willen wij hen bedanken voor hun inzet en toewijding, zien wij ook de mogelijkheid voor een nieuwe start."

Bron: NOS - redacteur economie: Gidi Pols

16 juli 2021

Zomer Intermezzo - inspiratie

 Je hebt vast al over het Zomer Intermezzo gelezen.

Het Zomer Intermezzo waar je je maar liefst twee dagen je onderdompelen in de wereld van stofjes, garens en technieken.

Bovendien wordt het Zomer Intermezzo twee keer georganiseerd.

Vrijdag 23 en zaterdag 24 juli
Vrijdag 6 en zaterdag 7 augustus

Lijkt het je leuk om twee dagen bezig te zijn met jouw favoriete techniek en je er nog meer in te verdiepen. Of iets heel nieuws leren? Dat kan tijdens deze dagen.
Er is een ruime werkplek en veel tijd om 'lekker te kunnen spelen' met stoffen en garens. Om technieken te 'testen' of de 'diepte in te gaan'.

Er is heel veel kennis aanwezig om je hierin bij te staan.
Lon Planjer - een topper in patchwork, quilt en andere naaitechnieken en yllebroderi - en Mathilde Jongbloed - een kanjer in breien, haken en weven - zijn aanwezig.
Over spinnen, borduren en vrij borduren is ook kennis aanwezig.

Hieronder zie je willekeurig wat plaatjes ter inspiratie wat je zoal kunt doen tijdens het Zomer Intermezzo.

Om deel te nemen kun je je aanmelden via handwerkcafezwolle@hotmail.nl 
Vermeld daarbij ook waarmee je aan de slag wilt gaan.

haken

patchwork-quilt-japans

relief breien


breien met kralen

Festival Tasje /Etui
variatie mogelijk met 
patchwork of applicatie

vrije vorm
draad opnaaien


MultiTas(K)





breien

haken

Kavelfrans

weven


en allerlei andere,
te veel om op te noemen,
mogelijkheden.