Kun je je nog herinneren dat er in de Waddenzee in een scheepswrak, het Palmhoutwrak, een zijden jurk is gevonden?
Het wrak is in de 17e eeuw vergaan en bij de Rede van Texel en is bekend geworden met de code BZN17 waarna al snel de naam Palmhoutwrak gegeven werd.
Duikers hebben in dit wrak een aantal, wereldwijd gezien, unieke vondsten gedaan.
Dé jurk die de duikers boven water hebben gebracht, vervolgens afgespoeld, schoon gespoten en aan de lijn gehangen om te drogen ...........
Die jurk en een aantal andere vondsten, de zijden kousen, staan nu centraal in een documentaire van de NTR en wordt in 3 delen vanaf maandag 3 april uitgezonden om 22.25 uur op NPO2.
Foto: Museum Kaap Skil |
De NTR zegt hierover:
In een scheepswrak in de Waddenzee wordt door Texelse sportduikers een jurk gevonden, een unieke vondst die wereldwijd voor veel opwinding zorgt. Wie heeft recht op de vondsten?
De jurk en het scheepswrak (NTR) is een veelkoppig project dat bestaat uit een driedelige documentaire-serie, een vijfdelige audio-documentaire en een online duikervaring, waarin de bezoeker zelf het scheepswrak kan bezoeken.
Documentaireserie
In de driedelige documentaire De jurk en het scheepswrak vormen de jurk en andere schatten uit het Palmhoutwrak aanleiding voor een botsing tussen de Texelse duikers en de rijksinstanties van het vasteland. Waar de duikers hun illegale schatten het liefst op het eiland houden, reageren wetenschappers geschokt op de manier waarop zij met de kunstschatten zijn omgegaan.
Bovendien wil provincie Noord-Holland ook wel iets terug voor de miljoenen euro’s die ze investeren in onderzoek naar de voorwerpen. De directeur van het Texelse museum Kaap Skil, waar de vondsten van duikers en jutters van oudsher tentoon worden gesteld, schippert tussen beide partijen en heeft intussen zelf ook enorme ambities.
Ze heeft de duikers beloofd dat de jurk terugkomt naar het eiland, maar kan het kwetsbare textiel daar eigenlijk wel verantwoord tentoongesteld worden? De schat is voor alle betrokkenen ‘waar je het allemaal voor doet’ en tegelijk verzucht een lid van de duikclub: “Het wrak is een vloek geworden”.
Podcast
De vijfdelige podcast gaat verder in op het mysterie rondom het Palmhoutwrak. Van wie was de inmiddels beroemde en beruchte jurk, voordat hij op de bodem van de zee belandde, en hoe wordt geschiedenis eigenlijk geschreven?
Met die vragen als uitgangspunt gaan historicus en Texelaar Arnold van Bruggen en podcastmaker Tjitske Mussche op onderzoek uit. Ze duiken de archieven in, ondervragen duikers, kijken mee met het onderzoek en luisteren naar topwetenschappers, die ervan overtuigd zijn dat zij hét antwoord hebben. Die zoektocht brengt ze door heel Europa. De podcast De jurk en het scheepswrak is vanaf 3 april beluisterbaar via alle gangbare podcastkanalen.
Interactieve duik
In de digitale speurtocht De jurk en het Scheepswrak – schatduiken in de Waddenzee - duik je naar en door het wrak, zoals de Texelse duikers het in 2014 aantroffen. Een online avontuur naar Nederlands best verborgen rijksmonument. Door te scrollen op de site waan je je een duiker, op zoek naar bijzondere vondsten uit vervlogen tijden.
Ook reis je terug in de tijd, om het schip in zijn oorspronkelijke glorie te aanschouwen. De jurk en het scheepswrak - schatduiken in de Waddenzee is vanaf 3 april te bezoeken op www.dejurkenhetscheepswrak.nl
Regie: Arnold van Bruggen
Omroep: NTR
Een zijden kous ten tijde van het onderzoek in Castricum lag. Om door brei(s)ers nagebreid te worden ten behoeve van onderzoek. Eigen foto |