Dé ontmoetingsplek voor liefhebbers van textiele vormgeving en handwerken. Het is een inloopcafé, géén lesmoment, waar je werkt met eigen materialen in eigen tempo en op eigen niveau. Iets afmaken of iets nieuws beginnen in één van de vele technieken. Inspireren en geïnspireerd worden. Deelname op woensdagmiddag € 5,00 p.p. incl. koffie/thee. Kijk voor data, locatie én overige activiteiten in rechterkolom. Als je op je telefoon kijkt, klik helemaal onderaan op internetversie weergeven.
14 maart 2024
10 maart 2024
07 maart 2024
IJsland en de Lopapeysa - IJslandse trui
De IJslandse trui is weer in opmars. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw was de trui in Nederland vooral zeer geliefd bij de eigenaren van IJslandse paarden.
IJsland gaat zeer zorgvuldig om met het exporteren van IJslandse paarden en honden om de rassen zuiver te houden. Zo gaat het ook met de schapen. De IJslandse schapen zijn sinds jaar en dag op IJsland en blijven daar. Door het klimaat hebben deze schapen een andere soort wol ontwikkeld dan andere schapen. De wol van de IJslandse schapen bestaat uit twee soorten wol. Een zachte, zeer isolerende en een stuggere waterafstotende wol.
Bij de verwerking van de wol tot garen worden de twee soorten gesplitst dan gewassen, gekaard, gekamd en gesponnen om daarna weer samengevoegd te worden. Dat geeft deze wol de bijzondere eigenschappen mee en is heel makkelijk te verwerken, te breien.
Er zijn verschillende diktes. De Einband een dunne variant, de Alafosslopi - een bulky soort en de veel gebruikte Lettlopi. Er is ook nog een Plötolopi een heel dunne ongesponnen wol die in 'platen' geleverd wordt.
De Lopapeysa heeft de naam gekregen door wol en boer (franstalig - paysan) samen te voegen. De trui werd vooral door vissers gedragen én door hen zelf gebreid. Zoals wij de visserstruien kennen en de Britten de Gansey's hebben. Door het vele dragen en de weersomstandigheden duurde het even voordat de visserstrui waterafstotend was terwijl de Lopapeysa dat al vanaf in het begin was vanwege de andersoortige wol.
Arte tv heeft een mooie documentaire gemaakt waarin de Lopapeysa en alles rondom de trui centraal staat. Klik op de foto om de docu te starten.
--------
Al eerder waren er bij Handwerkcafé Zwolle plannen gemaakt een heuse Lopapeysa te maken. Juist vandaag is de laatste wol binnen en gaan er twee van start.
Denk je nu ook, dat zou ik ook wel willen maken. Een eigen Lopapeysa en heb je daar hulp bij nodig? Neem dan contact op met handwerkcafezwolle@hotmail.nl en informeer naar de mogelijkheden.
Arte tv |
05 maart 2024
Spin - Alert voor maart