30 juli 2012

Borduren en Versturen - Mail Art

Enkele weken geleden heeft Handwerkcafé Zwolle een Mail Art envelop ontvangen vanuit Waddinxveen. Deze is gemaakt door organisator van dit Handwerkcafé; Lilian.

Mail Art is een wereldwijde culturele ontwikkeling die al jaren aan de gang is, vooral binnen de wereld van grafici. Het betekent dat je, vooral visuele, kunst wereldwijd verstuurd via het bestaand postnetwerk.

Het is inmiddels ook de wereld van textiele werkvormen binnengedrongen en al gedurende enige tijd houden velen zich hiermee bezig. Net als Yarn Bombing (wildbreien), blijft het als een virus om zich heen grijpen en zijn er meer en meer mensen die zich er mee gaan bezighouden.

Handwerkcafé Zwolle kreeg geborduurd werkstuk dat, gefrankeerd met 'gewone' postzegels, door de post bezorgd is. Het is geadresseerd en geïllustreerd. Op deze envelop staat een afbeelding van twee dames die handwerken met uitzicht op de Sassenpoort.

Op woensdag 5 september wordt in Handwerkcafé Zwolle een workshop Mail Art georganiseerd.
Lilian, organisator van Handwerkcafé Waddinxveen, gaat voor ons in Zwolle de workshop verzorgen. Zij heeft al ontzettend veel Mail Art enveloppen gemaakt én ontvangen.

Het is een geweldig leuke manier om met naald, draad en bijvoorbeeld kraaltjes en lapjes en patroontjes bezig te zijn. Je gebruikt je eigen creativiteit om de envelop te maken. Geen enkele envelop is hetzelfde, allemaal unieke exemplaren.

Lilian leidt ons de wereld van Mail Art binnen. Onder haar leiding gaan we een envelop maken. Ook kan zij als geen ander de kneepjes, de verfijning en valkuilen noemen. Over het ontwerpen, maken, voeren én belangrijk het plakken van de postzegels op stof. Haar ervaring in het maken van Mail Art enveloppen komt ze aan ons vertellen. Lilian is iemand die heel smakelijk over successen in Mail Art kan vertellen. Maar ook de anekdotes zullen veelvuldig aan bod komen. De collectie Mail Art enveloppen in haar bezit, zal ze op deze middag meebrengen.


Deze workshop is vooral bedoeld voor iedereen die het leuk vindt zich bezig te gaan houden met deze vorm van borduren en versturen.

Je kunt op alle niveaus deelnemen. Je kunt een klein motiefje en adressering borduren op aïda of aftelbare borduurstof. Als je ervaren borduurster bent kun je meer motieven of randen op de envelop maken. Ook kun je de techniek van appliceren en vrij borduren toepassen.

Je ziet alles is mogelijk, het gaat erom dat je een gezellige middag hebt en daarbij nog een (begin aan een) heel bijzonder werkstuk maakt.
Een bijzonder werkstuk om toe te voegen aan je eigen verzameling óf om daadwerkelijk op te sturen. Zomaar; met thema naald en draad of aan je beste vriendin, voor een verjaardag of tijdens advent.


De workshop Mail Art wordt georganiseerd in het Atelier van het Stedelijk Museum Zwolle op woensdag 5 september. En begint om 13.30 uur.

Vooraf kun je bedenken hoe en op welke stof je de Mail Art wilt gaan maken. Breng een stuk stof van 35x25 cm mee en borduurzijde in de kleuren waarmee je wilt werken. En ook enkele patroontjes die je erop wilt plaatsen.

Enkele kleuren borduurzijde zullen we tijdens deze middag bij ons hebben. Misschien zit jouw favoriete kleur en niet bij, houd daar rekening mee.

Meenemen; gegevens van geadresseerde, borduurstof 35x25 cm, óf linnen band met breedte 20 cm (je hebt dan 35 cm nodig), borduurzijde, patroontjes, borduurnaald, spelden, centimeter en schaartje. Eventueel een verdwijnstift (bij vrij borduren / appliceren), eventueel stofjes voor applicatie en indien van toepassing een borduurring.
Ben je een snelle werker en wil je tijdens deze middag de envelop al voeren, vergeet dan niet een nog een stofje (katoen) van 25x35 cm mee te brengen.

Voor deze workshop moet je je wel aanmelden. Dan kan via handwerkcafezwolle@hotmail.nl
De kosten voor deze middag zijn € 10,00 inclusief koffie/thee en wat lekkers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten