01 juli 2012

Jassen uit!

Dit is een van de Ouessant schapen die op Kinderboerderij Samenzó in Staphorst wonen.

Warm, op een zonnige, zomerse dag! 
Het Ouessant-schaap is genoemd naar het eiland Ouessant. Dit ligt voor de kust van Bretangne. Door het barre klimaat, weinig of geen bomen of beschutting en veel wind en regen en ook de schrale gronden, is het Ouessant-schaap één van de kleinste schapenrassen. Vanwege deze leefomstandigheden werpen de ooien één jong per keer. De rammen hebben relatief grote, gedraaide hoorns.

Zaterdag j.l. hebben, tijdens een prachtige zomerse dag, de Ouessants de jassen uitgedaan!



Ze zijn deze dag geschoren door schaapscheerder Corné.








Jassen uit, en genieten van een
grasspriet-snackje.
De hele dag stond ook bol van andere activiteiten. Zo kon je rijden in een koetsje, getrokken door twee Shetland-pony's, of een rit maken op de rug van een Poitou-ezel.
Maar ook binnen de omheining van, deze kleine dierentuin, was er veel activiteit. Het jaarthema 2012 is 'Kikkers & Padden'. Er werden schilderijen gemaakt van kikkers, kikkers zijn geboetseerd, er was een 'kikker-lezing', een kikkerrace en er liep een ReuzeKikker rond die kikkersnoep uitdeelde. 
Er was ontzettend veel belangstelling om deze Open Dag bij te wonen. Om 11.00 uur, tijd van opening, stond er al een rij bij de ingang om naar binnen te kunnen.
Het werd een gezellige boel in een schitterende omgeving met een supersfeer!

Handwerkcafé Zwolle was aanwezig om te laten zien dat je met wol ook kunt vilten. Enkele voorbeelden waren te zien. Sjaals, tassen, en hoeden.

Het vilt-proces werd gedurende deze dag gedemonstreerd. Er was zoveel belangstelling om dit ook te kunnen voelen dat we er een activiteit rondom gemaakt hebben. Je raadt het vast, kikkers vilten! 




                                 
Jongelui, jongens én meisjes, leefden zich uit met vilt. Er zijn kikkers, kralen en etuitjes gemaakt.







Heel belangstellend is er door velen geluisterd naar het verhaal over vilt. Wat vilt en vilten is en wat er allemaal van gemaakt kan worden. Ook verschillende vormen van vilt zijn getoond.


Tot een uur of twee is er gewerkt met 18 micron lontwol in diverse kleuren, waaronder vooral kikkergroen natuurlijk. Maar na het scheren van het eerste schaap, is deze vacht gebruikt om direct uit de vacht te vilten. Ook deze vorm van vilten genoot veel interesse.


De medewerkers van Samenzó waren enorm druk om zich in te zetten om de vachten, netjes verpakt, van de ene kant van het terrein te vervoeren naar het gedeelte waar de activiteiten waren. De medewerkers van deze organisatie zijn allen mensen met een verstandelijke beperking die onder begeleiding leren en werken.

Gelukkig voor alle andere dieren die verblijven bij Kinderboerderij Samenzó, was er voor hun ook veel aandacht.


Handwerkcafé Zwolle dankt de organisatie van Kinderboerij Samenzó  en de medewerkers voor de uitnodiging en de hartelijke ontvangst.
Wil je meer weten over Kinderboerderij Samenzó in Staphorst. Klik dan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten