15 juli 2012

Brei je Brein - Resultaat

Gisteren was het zover. Het KOP Festival in Deventer. Een event waar alles om onze 'kop' draaide. En, niet onbelangrijk, waar volop werd samengewerkt tussen wetenschappers en kunstenaars. Veel van wat zich in onze kop afspeelt werd inzichtelijk gemaakt.

De meer dan vijfhonderd bezoekers konden ook actief deelnemen aan veel onderdelen. Er werden lezingen gegeven, films gedraaid, presentaties verzorgd over diverse manieren van onderzoek, en stellingen werden geponeerd waarna discussie met aanwezigen is gevoerd. Ook werden er thema's behandeld; ADHD, de ziekte van Huntington en 'Het Oudere Brein'.
Brei je Brein maakte ook deel uit van dit festival en hiervoor was ook volop belangstelling van bezoekers in alle leeftijden. Tijdens de laatste weken zijn er volop neuronen gebreid. Op een gegeven moment waren er tegen de honderdentachtig en het doel was tweehonderd stuks. Tijdens het festival zijn er nog breisels ingeleverd en is het gestelde doel meer dan ruimschoots overschreden. 
Een tafel vol neuronen
Er is een groot bloedbanen-frame gemaakt waar de neuronen aan vastgezet worden. Vervolgens worden neuronen met elkaar onderling verbonden. Anders zou een brein nooit kunnen 'werken'.  Ook het frame bestaat uit wol met daarin versteviging. Het ontwerp is van Geertje Dokter en is uitgevoerd door Geertje Dokter en Ingrid Aben.
Geertje Dokter  voor haar ontwerp
foto: Dirk-Jan Bax
Aanwezigen, al dan niet breiers, konden de neuronen aan het frame verbinden. Na het aanbrengen van ieder neuroon is een foto gemaakt. Zo zie je dat het brein groeit en zich ontwikkeld. Alle beelden zijn uiteindelijk achter elkaar gemonteerd en worden als 'film' gepresenteerd. Dit is te zien op het screen dat aan het frame vastgezet is. Op datzelfde screen kun je een line-up via Twitter volgen van iedereen die reageert met #kop12 of #breijebrein. Op deze manier van verbindingen wordt niet alleen de materie van ons brein zichtbaar gemaakt maar ook verbinding gelegd tussen wetenschap, kunst en hedendaagse mogelijkheden van media.
Bekijk hier het uiteindelijke resultaat van Brei je Brein!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten