13 april 2011

Opdat wij niet vergeten

Er zijn meer dan 3500 oorlogsmonumenten in Nederland. Verreweg het grootste deel heeft betrekking op de Tweede Wereldoorlog. Die herdenken we meestal in steen, staal of beton. Of in glas, zoals het bekende Auschwitzmonument van Jan Wolkers in Amsterdam. Oorlogsmonumenten zijn meestal gemaakt van harde materialen. Ze corresponderen zo met ons idee van de verschrikkingen waaraan ze herinneren. De Amsterdamse kunstenares Stephanie Rhode denkt dat het ook anders kan. Zij wil de Jodenvervolging herdenken door te breien.
Op 4 en 5 juni 2011 worden er 490 gebreide huisjes op het centrale plein van het Duitse stadje Gunzenhausen geinstalleerd. In dit Beierse stadje vond op 26 maart 1934 een grote pogrom plaats, de eerste nadat Hitler een jaar eerder aan de macht kwam. Ongeveer een derde van de bewoners deed mee aan de aanval op de 184 joden die er woonden; hun huizen en winkels werden kort en klein geslagen en er werd een Jood vermoord.
Rhode wil de 490 joden die ooit in Gunzenhausen woonden een symbolisch nieuw onderkomen geven. Van wol, met een vloer van bladgoud. Vindt u het een sympathieke manier van herdenken én bent u vaardig met de breipen, schroom dan niet: Er worden nog breiers gezocht.

Bron: Nationaal Historisch Museum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten