25 augustus 2011

Feestelijke 50e keer Handwerkcafé

Feestelijk en gezellig was het! De 50e editie van het Handwerkcafé Zwolle. Veel mensen hebben de weg gevonden naar het Stedelijk Museum om onder het genot van een hapje en een drankje te handwerken. Of om kennis te maken met het Handwerkcafé.

Dankzij publiciteit die het Handwerkcafé kreeg van de Weekkrant - de Peperbus en dagblad De Stentor is het Handwerkcafé volop in zicht. Dank daarvoor! Het is altijd fijn om media aandacht te krijgen voor een groep mensen die een passie delen en daardoor weer andere gepassioneerden te bereiken om samen  te genieten van handwerk en textiele werkvormen.

Dank ook aan alle medewerkers van het Stedelijk Museum Zwolle. Iedere maand leveren ze een bijdrage aan het realiseren van het Handwerkcafé. En dit maal in het bijzonder om deze middag feestelijk te onderstrepen.

Dit is ook het moment om te bedanken; Ria B, Carolien F en Truus S. voor de bijdrage van hap en drank.
Maar natuurlijk ook de mensen die gedurende de gehele afgelopen periode ons van lekkers hebben voorzien.

In de laatste maar zeker niet de onbelangrijkste plaats; alle deelnemers aan het Handwerkcafé. Met elkaar maken we dit uiteindelijk tot bloeiende en dierbare bijeenkomsten waar we de meest prachtige dingen creëren binnen de wereld van textiele werkvormen. Dat wat ons allen bindt. Het handwerk en passie voor naald en draad.

Op naar de 100!

    

Breien en Babbelen

Gisteren was de 50e editie van het Handwerkcafé Zwolle.
Lees hier de recensie, geplaatst in de Stentor, 25 augustus.

Foto: Tom van Dijke

19 augustus 2011

Publiciteit voor 50e editie Handwerkcafé Zwolle

Veel aandacht voor 50e editie van het Handwerkcafé Zwolle in de
Weekkrant van Zwolle - De Peperbus. Spread op pagina 2 en 3.
Carola Bruinink in de coffeeshop van het
Stedelijk Museum Zwolle
Foto: Eva Posthuma
Of klik hier voor dé Krant (Kampen)

17 augustus 2011

Schaapachtig breiwerk!

De nieuwe Linda Mode editie is uit.
Er staat veel in als inspiratiebron om de mode en je eigen stijl te combineren. Veel breisels; sjaals, mutsen in stoer en jacquard.
Klik hier voor het voorproefje

50e keer Handwerkcafé Zwolle!

Op woensdag 24 augustus is het Handwerkcafé Zwolle voor de 50e keer geopend!
Het belooft een feestelijke middag met hapje en drankje te worden. Ongetwijfeld zal er volop gewerkt worden aan grote en kleine werkstukken. Het is en blijft tenslotte dé ontmoetingsplek voor lieden die van handwerken en textiele werkvormen houden.

Quilt(s)ers, brei(st)ers opgelet!

Het quiltseizoen gaat weer beginnen. Diverse cursussen en workshops worden gegeven. Voor de beginnende quiltster die net de wereld van het quilten gaat ontdekken tot de (ver)gevorderde quiltster zijn er volop mogelijkheden om je te ontwikkelen in deze techniek.
Zaterdag 20 augustus is er, van 10.00 - 16.00 uur, een open dag bij Quiltpalace & de Wolmand in Staphorst. Dat belooft een bijzonder gezellige dag te worden. Een dag vol ontmoetingen en inspiratie. Deze dag kun je je oriënteren op het grote aanbod quiltstoffen en zien welke nieuwe stoffen zijn binnengekomen. Een nieuwe collectie kerststoffen is vanaf de open dag te koop. Boeken zijn er te kust en te keur. Het nieuwe cursus en workshop aanbod wordt dan ook gepresenteerd.
Ook voor breisters is dit ook een plek om volop inspiratie op te doen. De nieuwe lace-garens voor seizoen 2011/2012 bijvoorbeeld. Een lust voor het oog, om prachtige werkstukken van te maken.
Docenten van cursussen en workshops zijn aanwezig en er worden diverse demonstraties verzorgd.
Voor curusoverzicht (gepubliceerd 19-07), klik hier en hier.

14 augustus 2011

Wol in alle bewerkingen

Onder veel belangstelling, van vooral jeugd, is er donderdagmiddag j.l. schapenwol gekaard, gesponnen, geverfd, geweven, gevlochten en meer. Het verven van wol gebeurde met plantaardige materialen. Er werd wol geverfd met o.a. melde, uienschillen. Geweven werd op weeframen en op kaartjes.


Dit alles vond plaats in Hagedoorns Plaatse in Epe. Deze middag werd georganiseerd binnen het thema: "Terug naar Toen".
Spinnen met een "Bogway" 
                                                                          
                                                     

Spinnen met een
Louet spinnewiel











Het was een groot succes. Volgend seizoen staat deze middag zeker op de agenda en er zijn plannen om een "Woldag" te organiseren.

12 augustus 2011

Vilten uit de Vacht - workshop

Op zaterdag 20 augustus is er bij Viltatelier Vlinder een workshop waar je leert een mooi werkstuk te vilten waarin de originele vacht van het schaap nog duidelijk te zien is. Dit kan door een stuk ongewassen vacht op een speciale manier te vilten. Na een experiment kun je een groter werkstuk te maken om te verwerken tot tas, kraag, kleed of een eigen ontworpen item. Deze workshop zal buiten plaatsvinden en gaat alleen door bij droog weer.
Voor alle verdere informatie en aanmelding; klik hier.

Deze kraag is direct uit een
vacht gevilt en vervolgens geverfd.

Textiele vormgeving; Inchies

Via deze weblog kwam er een reactie binnen op het artikeltje (d.d. 12 april 2011) over Inchies. Henny reageerde en vertelt dat er een yahoo-groep is van mensen die zich hier mee bezig houden. In dit geval vooral inchies van papier. Wellicht toch leuk om te kijken? Klik dan hier. Of inspireert het je om een groep op te zetten van en voor liefhebbers van Textiel-Inchies.

10 augustus 2011

Borduurkunst in Machico

In 1419 waren de eerste kolonisten in de plaats die later Miachico zou gaan heten. Naast Funchal en Câmara de Lobos is Machico een van de oudste nederzettingen op Madeira. In tegenstelling tot Funchal, bleef Machico eeuwenlang een slaapstadje. De stad ligt in een brede, vruchtbare vallei, aan de monding van de gelijknamige rivier Machico.

De borduurkunst is in het verleden heel belangrijk geweest voor Machino en eigenlijk geldt dat voor heel Madeira. De geschiedens van de borduurkunst begon op Madeira in het jaar 1856. De Engelse Elizabeth Phelps, dochter van een rijke wijnhandelaar, opende op Madeira een werkplaats waar ze vrouwen de kunst van het borduren bijbracht. De opbrengst kwam geheel ten goede van het goede doel. Doordat het borduurwerk bij iedereen goed werd ontvangen, kwam de export op gang naar Engeland. Hierna volgden niet alleen de andere Europese landen, maar ook Noord- en Zuid-Amerika. De vakbond controleert het borduurwerk en geeft hiervoor een garantiebewijs af. De regering heeft vanwege het verleden van Machico, besloten borduurscholen op te richten in de steden Machico en Câmera de Lobos.



Bekijk ook de prachtige foto's in de Catálogo.

09 augustus 2011

Fashion Week Dakar

Begin juli stond Dakar in het teken van de 9e editie van de Dakar Fashion Week.

De finale van deze week was doordrenkt met glamour, en liet zien wat 'hot' is van Mali tot Equatoriaal Guinea dit seizoen. Afrikaanse prints zijn momenteel een grote inspiratiebron voor grote namen als Beyonce en Burberry. In de collectie van 2012 van de grote britse ikoon zijn heldere, frisse batik prints opgenomen.

Designers in Dakar, zoals de in de V.S. woonachtige, Senegalese Yolande Mancini liet een rode jurk met batik schouderdeel en een 'gouden' jurk met daarbij een cape met een kleurrijke print. Designer Maria Bakhoum - Mali - toonde een collectie in aardtinten en Alfredo Monsuy - Equatoriaal Guinnea - combineerde satijn met zijde en traditionele wax prints. Meryem Boussikouk - Marokko - showde een serie moderne kaftans in 'hot African colours' en moderne snit. Maar voor Afrikaans designers is het niet allemaal etnische prints wat de klok slaat. Dat liet Patrick Asso - Ivoorkust - zien in zijn geheel Blauwe Collectie.

Negen jaar geleden organiseerde Adama Paris, een voormalig model en nu designer, voor het eerst dit grote Fashion Event ondanks bijzonder grote uitdagingen waar ze voor stond, zonder ondersteuning in dit West Afrikaanse land. "Ik ben er zeker van dat er een markt is, er is publiek. Mensen in Africa houden van mode, en kopen het. Ik weet niet waarom het niet beter gestructureerd is. Ik verkoop, mensen verkopen, maar we hebben geen distributiekanalen. Dus iedereen verkoopt daar waar we kunnen. Het is moeilijk de collectie te laten zien. Er is geen plek in Dakar voor shows tijdens een event als dit. Je moet je shows in restaurants en hotels organiseren."

Ook hier is dit jaar het budget naar beneden bijgesteld vanwege de financiele crisis en dat ontmoedigde de sponsors. De bruisende start moest plaats maken over een stille opening. Mede dat het nationale bureau voor muziekrecht de muziek heeft gestopt. Ondanks deze moeilijkheden werkt Paris door aan haar droom. "We hebben zóveel talent. Ze moeten alleen een duwtje hebben." Daarbij onderstreept ze dat Afrikaanse fashionista niet onderschat moeten worden.

Nú is het de tijd voor Afrikaanse mode en stoffen. Het is kleurrijk en het is iets heel anders. We willen een ander Afrika laten zien. Niet alleen oorlog en de dood wat het westen laat zien, maar ook een beetje van de glamour.

08 augustus 2011

Koormantels in de Dom in Brandenburg

Met de koormantel met daarop het Wapen van Brandenburg werd macht benadrukt van de Keurvorst van het Heilige Roomse Rijk en zijn positie tegenover het Bisdom, maar ook zijn persoonlijke vroomheid. Omgekeerd benutten de bischoppen de nabijheid van de Keurvorst ter inspiratie voor hun eigen carriere. Nicolaus von Klitzing, aan het begin van de 15e eeuw een van de machtigste kerkvorsten in  Brandenburg, maakte samen met de Keurvorst Friedrich de Eerste een pronkstuk van een regalia.
Koormantel, ca. 1415

Deze koormantels worden nog tot 1 oktober 2011 tentoongesteld in

Dommuseum Brandenburg
Burghof 10, D-14776 Brandenburg an der Havel
Tel. (+49-33 81) 211 22 23
Ma–Za 10–17 uur
Mei tot september: Woensdag 10–12 uur,
Zondag ca. 11.30 uur (na de kerkdienst) tot 17 uur.

Borduren ook aan mode onderhevig

Breiwerk staat, wereldwijd, ontzettend in de belangstelling op dit moment.
Maar in het Handwerkcafé Zwolle, de naam zegt het wel, wordt niet alleen gebreid.
De borduursters hebben de meest prachtige patronen van bijvoorbeeld Isabelle Vaultier, Marjorie Massey, Gerda Bengtsson, Der Feine Faden.
Deze kunnen op verschillende borduurstoffen gemaakt worden van bijvoorbeeld 8 tot wel 16 dr/cm. Op verschillende borduurstoffen zal hetzelfde patroon een heel ander resultaat laten zien. Natuurlijk speelt de kleur van de stof die je gebruikt ook een heel belangrijke rol.
De patronen kun je gebruiken om een werkstuk te maken zoals de ontwerper het bedoeld heeft maar natuurlijk kun je ook je eigen creativiteit de vrije loop laten. Dan kun je details uit verschillende patronen gebruiken. Vervolgens voeg je je eigen gemaakte patronen toe tot en maakt het tot een heel persoonlijk handwerk.
Er zijn ook diverse prachtige borduurgarens te koop. DMC blijft toonaangevend maar tegenwoordig wordt ook heel veel hand-dyed borduurgaren van o.a. Gloriana, Cresent Colours en Weeks Dye gebruikt.

Wol om breimode 2011/2012 te maken

Filati, Hilo, Strikketøy Garn, Knitting Yarn of gewoon Breigaren / Breiwol.  Maar dan wel heel mooi.

Ben je na het lezen van voorgaand bericht en het bekijken van de mode 2011/2012 helemaal geinspireerd om ook een prachtig werkstuk te gaan maken om zelf de show te stelen? Kijk eens naar bijzondere garens; Rowan, Grignasco, Dale of Malabrigo.

Deze breigarens, behalve Malabrigo, zijn in en rondom Zwolle te koop en natuurlijk elders in het land.

Natuurlijk kun je in Zwolle ook terecht voor de inmiddels bekendere merken Gedifra, Katia, Lana Grossa, Regia, Noro en nog veel en veel meer.

Missoni toont mode 2011/2012 met veel breiwerk

De catwalk is weer volop in gebruik. Bij het italiaanse modehuis Missoni laten ze breisels zien. Heel veel prachtig breiwerk. Ajour, kabels, bontlook, stoere look. Pullovers in jacquard en bodywarmers van superpluisgaren. Ook gebreid in tere pastels zoals ze ook wel bij Rowan Flowers gebruikt worden.
Eccellente! gaat het seizoen 2011/2012 er uitzien. Voor wie van breiwerk en breien houdt wordt het een bijzonder interessant seizoen.

03 augustus 2011

Werken met wol bij Hagedoorns Plaatse

Werken met wol bij Hagedoorns Plaatse
Stentor - Veluwe
dinsdag 02 augustus 2011 | 12:46 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 02 augustus 2011 | 13:43
Tekstgrootte
EPE - Het Veluws Streekmuseum Hagedoorns Plaatse staat donderdag 11 augustus in het teken van wol. Het museum organiseert in de maanden juli en augustus onder het mom van 'Terug naar toen' elke donderdagmiddag speciale activiteiten. De schapen zijn in het voorjaar geschoren en de wol ligt klaar.
© Schaapskudde Heerde-Epe
Donderdag 11 augustus, vanaf 14.00 uur, kunnen bezoekers samen met de boerin aan de slag. Eerst moet de wol worden gewassen en gereinigd. Dat gebeurde vroeger uiteraard niet met de wasmachine, maar met de hand.

Als de wol schoon is, wordt het geverfd met natuurlijke materialen; mooie kleuren kreeg je door specieke planten uit de natuur aan het proces toe te voegen. Zodra de wol gedroogd is, kun je met een speciale tol de wol tot een draad 'draaien' of spinnen en er een bolletje wol van maken. De boerin leert hoe je met deze wol kan breien of haken. Ook kun je vlechten op een sprangraam.

De schaapsherders hadden vroeger niet de mogelijkheid om op de hei de wol te wassen en verven. Zodra het schaap geschoren was, gebruikten zij de ruwe wol om mee te haken of te weven. Ook dat kun je proberen bij Het Veluws Streekmuseum Hagedoorns Plaatse aan de Ledderweg 11 te Epe. www.hagedoornsplaatse.nl