02 april 2013

Veel mooie werkstukken

Het was weer een drukke, gezellige bedoening in Handwerkcafé Zwolle. Heel mooie werkstukken waren er weer te zien. Een geweldige top, die Lon P. en Thea S. gemaakt hebben naar aanleiding van een oproep in Quiltmania. Verleden maand konden we een bewonderen en verleden week de andere. Hopelijk worden ze volgende keer allebei weer meegebracht en kunnen we ze allebei bewonderen. Het fascinerende van deze twee tops is dat ze allebei volgens hetzelfde patroon gemaakt zijn. Maar door stofkeuze en materiaalgebruik zijn ze ontzettend verschillend. Zo kun je zien dat iedere handwerk(st)er een eigen handschrift heeft.

Thea S. heeft voor al haar kleinkinderen een tasje gequilt. Het tasje is gevuld met lekkere of mooie dingetjes en als Paascadeautje gegeven.


Marianne W. was er en zij had veel uiteenlopende borduurwerken meegebracht. De overeenkomst tussen alle werkstukken was dat het bijzonder fijn geborduurd was. Zij gebruikt borduurstoffen van 22-24 dr/cm.
Zij liet ook zien dat wanneer je een andere ondergrond kiest, de borduurwerken een heel andere uitstraling krijgen. Gebruik bijvoorbeeld eens borduurlinnen waarin een streep geweven is.


Zij liet ons ook zien dat wanneer je de achtergrond van een borduurwerk ook met een fijn draadje borduurt het een prachtig geheel wordt. Dan zijn dus alle weefseldraden van het linnen geborduurd. Helaas is het te fijn om te kunnen tonen zodat je ook het detail ziet.
Het werk van Marianne W. is ook een lust voor het oog en bovendien kan zij er heel gepassioneerd over vertellen.

Gave bladwijzers worden gemaakt door Minke-M. 


Zou er bijna wat opgevallen zijn.... De (gespeelde) verontwaardiging was groot. Het enige dat nog niet plat was, zou het nu wel worden...

Omdat de Pasen niet de gehoopte temperatuur met zich mee bracht, dacht Els O. dat de gekookte eitjes wel een warmer konden gebruiken met een noors motief erin gebreid. Lekker warm, een dubbele draad.


Larissa L. liet ons een vindingrijke manier zien om een spintol te maken. Een 'lange' satéprikker en 8 houten tapasvorkjes. Zet 4 vorkjes kruislings op het stokje en doe dit nog een keer onder het eerste houten kruisje van vorkjes. Zet de 8 vorkjes vast door kruislings een wollen draadje te wikkelen. Resultaat is dat je een super goed draaiende spintol hebt.
Een van de 'grootste' spinsters, Brenda Gibson, beschrijft in haar boeken dat gebleken is dat spintollen met een vierkant gewicht het beste draaien. Als voorbeeld noemt zij de 'turkse tol'. 

Deze wieg is gemaakt van een kuipje en hengsel. Daarom heen is de binnen- en buitenbekleding gehaakt. En de hiervoor gebruikte wol is wol met een verhaal. Een trui van zoonlief, een eigen trui en een kussentje van zijde, als ook een dekentje uit de trouwjurk. Parel op de 'kroon' is van de parelketting (familiebezit).

Dit is dus werkelijk 'Cradle to Cradle' ofwel C2C. Hiermee maakt Ria B. een statement.


Er was zelfs een 'gezelschap' te gast. Deze poppen zijn gebreid in de vijftiger jaren van vorige eeuw. Gebreide poppen, kleding en hoofddeksels. Maar ook versierd met steekjes om nagels te lakken of kettingen te maken. Heel bijzonder dat we dit hebben kunnen zien. Bij de tweede pop van rechts is te zien dat je niet 'zomaar even' wol uit eenzelfde verfbad bij kon kopen. Ze heeft twee verschillende schoenen aan.


Het was overvol met mooie werken. Ben je ook benieuwd welke mooie textiele werkvormen gemaakt worden? Kom eens langs en laat je verrassen en inspireren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten