27 april 2015

Het Zakdoekje

Donderdag j.l. hebben we beelden gezien, is er verteld, voorgelezen en is er gemusiceerd in het Atelier van Stedelijk Museum Zwolle.
Niemand minder dan Gé Reinders verzorgde een bijzondere middag die geheel in het teken stond van Het Zakdoekje.

Gé heeft in 2010 een boek met de titel Het Zakdoekje aan de wereld toevertrouwd.
Op een heel eigen, persoonlijke wijze schrijft hij hierin over de zoektocht naar het oorlogsverleden van zijn moeder, Grada van Horen. Het zakdoekje dat gevonden werd in de nalatenschap en waar eigenlijk niemand, behalve Gé, heel veel belangstelling voor had. Zo kwam Het Zakdoekje dan ook in zijn bezit.

Uiteindelijk bracht Het Zakdoekje Gé op diverse locaties. Voor velen van ons bekende en minder bekende locaties maar waarvan we wél allemaal weten dat het locaties zijn met 'een verleden'. Of dat nu een kelder in een documentatiecentrum is of een plek op de wereld.

Ge Reinders met op achtergrond
een foto met daarop Grada van Horen,
zijn moeder.
Deze geschiedenis is opgetekend in het boek en verteld in Handwerkcafé Zwolle door Gé Reinders zelf. Hij vertelt hoe het het gezin heeft beïnvloed. Hoe het de kinderen, ieder op een eigen manier heeft geraakt. Maar ook hoe familie, neven, tantes, een eigen beeld van deze geschiedenis hebben.

Gé praat liefdevol, trots en met bewondering over "Mien Moder". Maar ook gepassioneerd, boos, zich afvragend. Over zoeken, al dan niet vinden, plaatsen. En; doordoon!

Gé leest uit Het Zakdoekje
emotionele passages voor.
Die raken ons allen.
Gé vertelt warm over zijn moeder én haar kampvriendinnen. Over het zware leven en de overplaatsingen.  Veel meer is er niet bekend ook al moet het afgrijselijk zijn geweest. Er werd niet over gesproken.

Vanmiddag gaat het vooral ook over de enige afleiding die de vrouwen hadden; borduren.
Zij borduurden boekenleggers. Er was daar waar zij waren geen boek te vinden. Maar boekenleggers had je nodig, ...... voor later. Ze borduurden stripverhalen en cadeautjes voor elkaar.

Boekenleggers
Met belangrijke thema's

Deel uit geborduurd stripverhaal.
Een stapelbed en citaat die ook
 in het boekeen belangrijke rol spelen
Wat ook zo bijzonder aan zo'n middag is, is dat er na afloop een mevrouw naar Gé Reinders toegaat en een naam noemt die Gé uit de verhalen van zijn moeder kent. De mevrouw die de naam noemde is dochter van een van die vrouwen met wie Gé's moeder in een kamp zat.

Een bezoekster bracht twee zakdoekjes mee. Minder vanwege het verleden maar vanwege het handwerk en het thema zakdoekje. Zij had ze in de tas en wist eigenlijk niet of ze de zakdoekjes zou tonen. Gelukkig deed ze dat wel!
Dank je wel Riet van T.



Detail uit Zakdoekje links













Veel dank aan Gé Reinders
die de moeite heeft genomen naar Handwerkcafé Zwolle te komen en zijn verhaal met ons te willen delen.
Bovendien zijn presentatie wist aan te passen aan onze gemeenschappelijke deler, handwerken.


Handwerken 7.0

Ambachtelijk handwerk van nu; leer de techniek en maak zelf een uniek product!

Zaans stikwerk, open naaiwerk, stoppen,  kantklossen, borduurtechnieken en kralen borduren zijn bijzondere technieken. Ze maken deel uit van ons erfgoed, maar ze staan ook op de lijst van bedreigde soorten. Het project Handwerken 7.0 van Vrouwen van Nu steekt deze ambachtelijke handwerktechnieken in een modern jasje en biedt in samenwerking met het platform www.modemuze.nl een serie workshops aan.

Applicatie - Stoppen -
door Paulien Trienekens
Foto: Bert de Graaf
Vanaf september kun je zelf de basis van deze oude technieken leren én met een eigentijds, uniek en zelfgemaakt product naar huis gaan. De producten zijn ontworpen samen met Sint Lucas, de opleiding voor creatief vakman. De workshops Handwerken 7.0 worden begeleid door ervaren handwerksters die je de kneepjes van het vak leren.  In het workshopmateriaal dat je ontvangt wordt alles nog eens helder en duidelijk toegelicht. Het programma vindt plaats in een aantal verschillende musea. Voorafgaand aan een workshop laten de musea aan de hand van hun collectie zien hoe de technieken vroeger werden toegepast. Vanaf juni kun je op deze website de data en praktische informatie over de workshops vinden.

Borduurwerk (L) door Marjolein van der Heide en
Stoppen (R) door Carola Bruinink
Foto:Modemuze

17 april 2015

Barbara Polderman in Kampen

Vanaf 11 april t/m 14 juni vindt in de Koornmarktspoort, nevenlocatie van het Stedelijk Museum Kampen, een expositie plaats van Barbara Polderman.

Barbara Polderman baseert haar werk op wat haar ontroert. Haar aandacht gaat niet uit naar het unieke of naar nieuwe ideeën maar richt zich op de uitwerking of verbeelding van emoties.

Werk: Barbara Polderman
Foto: Stedelijk Museum Kampen
Op donderdagavond 30 april om 19.30 uur in de Koornmarktspoort vertelt zij u graag hoe haar beelden tot stand komen. Zo heeft een groot deel van de materialen die zij in haar beelden verwerkt, met name textiel maar ook bv. band, (vloer)kleden, kant, bont, knopen of borduurwerk, een ander doel gediend als kleding, gordijnen of tafellopers.

Werk Barbara Polderman
foto: Stedelijk Museum Kampen
De keuze of een beeld een menselijke of dierlijke gestalte krijgt wordt gemaakt op basis van de emotie die uitgebeeld moet worden. Een menselijke gestalte relateer je direct aan je eigen lichaam en laat zich in een fractie van een seconde lezen. Dieren laten zich ook in houding lezen maar bieden tegelijk ook een groter vlak waar je betekenis aan kunt geven, het wezen blijft ondoorgrondelijk.

Barbara vertelt u deze avond graag nog veel meer over haar werk.
U wordt ontvangen met een kopje koffie/thee en we beëindigen de avond met een drankje. Dit alles is inbegrepen in de entreeprijs van € 5,-- voor Vrienden en € 7,50 voor niet-vrienden.

Graag reserveren via E.Schaaf@kampen.nl

05 april 2015

X-tra: Van Gogh in Handwerkcafé Zwolle


Handwerkcafé Zwolle heeft zich ook door Van Gogh laten inspireren en nodigt jullie uit om ook werkstukken te maken met Van Gogh als inspiratie.

29 juli, de sterfdag van Van Gogh, organiseren we een extra middag in het 
Atelier van het Stedelijk Museum Zwolle.

Een 'Show & Tell' over de items, objecten die we gemaakt hebben geïnspireerd door Van Gogh.
Wanneer je een foto van je werk stuurt wordt het geplaatst op deze weblog.

Er zijn gesprekken gaande om deze middag op een andere manier vorm te geven.
We houden je via deze site op de hoogte.

Het kan je niet ontgaan zijn. Er heeft al een oproep gestaan op deze blog om je te laten inspireren door Van Gogh en deze inspiratie te verwerken binnen textiele werkvormen.
Lees hier  en hier