Prinses Charlotte droeg, evenals haar broer George, een handgemaakte kopie van de traditionele koninklijke doopjurk. Deze kopie is gemaakt door hofkleermaker Angela Kelly. Het orgineel is in 1841 gemaakt en gebruikt voor meer dan 60 koninklijke doopcermonies.
De kopie is, als het origineel, gemaakt van zijde en Honiton kant.
Honiton kant is handgeklost en wordt oorspronkelijk gemaakt in ... Honiton.
Het kant staat bekend om ingewikkelede motieven van vooral bloemen, bladeren en vlinders.
Het is een 'sectional' kant. Het kant wordt in delen geklost en daarna aan elkaar gemaakt met naaldkant in een netmotief. Later werden de gekloste motieven aangebracht op een machinaal gemaakte net-ondergrond. Het Honiton kant kwam erg in zwang in de 19 eeuw nadat Koningin Victoria haar bruidsjurk liet maken van dit kant.
Er zijn overeenkomsten met Antwerps kant. Daarom wordt er gezegd dat deze techniek, midden tot laat 16e eeuw, door Vlaamse vluchtelingen is meegebracht naar Groot Brittannië.
De officiële foto waarop je goed het Honiton kant kunt zien. |
Lily Font is niet alleen gebruikt bij de doop van grote broer Prins George, William, Harry, Charles - Prince of Wales en Koningin Elizabeth maar bijna voor iedere koninklijke baby - die ook het recht had op een koninklijke titel - sinds 1840. Het jaar waarin Koningin Victoria de opdracht tot maken gaf.
Victoria betaalde het bedrag van £401 10s om het doopvont te laten maken. Zij wilde niet dat haar kinderen gedoopt werden met water uit hetzelfde doopvont dat ook was gebruikt voor de buitenechtelijke kinderen van Charles II
De naam heeft het te danken aan de grote open lelie met lelies als decoratie daar omheen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten