In het Van 't Lindenhoutmuseum in Nijmegen worden verschillende activiteiten georganiseerd. Alle activiteiten houden verband met de collectie.
De collectie laat de historie zien van Kinderdorp Neerbosch. Hier leefden kinderen die door allerlei omstandigheden een korte of lange tijd niet bij hun ouders konden wonen. Een museum over hun dagelijkse leven: over het opgroeien, opvoeden, spelen, leren, gewoontes, regels en feesten.
Neerbosch was een zelfvoorzienend dorp. De gebouwen werden door de wezen onder leiding van leermeesters gebouwd. Hun voedsel kwam van de eigen boerderij en tuinderij. Ze timmerden meubilair, maakten kleding, klompen en schoeisel. Van de persen in de drukkerij rolden tijdschriften en boeken, almanakken en kranten. Dit bracht ook geld op voor het levensonderhoud van de wezen. Ze groeien er op tot hun volwassenheid en leerden een vak om zelfstandig in de maatschappij te kunnen staan.
De meisjes werden onder andere opgeleid tot dienstbode en leerden koken, wassen, strijken, naaien en verstellen. Daarom was er ook een naaikamer in het kinderdorp.
Handwerkcafé Zwolle is uitgenodigd om stoppen en merken als vaardigheid door te geven. Het bijzondere is dat de workshop die aan kinderen vanaf 6 jaar is aangeboden, bezocht is door volwassenen.
In een prachtige inspirerende omgeving hebben we de merklappen van Neerbosch onder de loep genomen en aansluitend zelf zomen, randjes en letters gemaakt.
Bijzonder was dat er een mini-concert gegeven is. Klassieke stukken zijn gespeeld op het orgel. Het museum is gevestigd in de kerk van het Kinderdorp Neerbosch.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten