14 juni 2021

Iers haken

 Wat gaan we doen?  Iers haken!

Wat is Iers haken? Dat is een vorm van kant haken en komt oorspronkelijk uit ....... Ierland. In het midden van de 19e eeuw wilde men een imitatie van het dure Venetiaanse kant. In het begin werd de kennis over deze techniek vooral binnen de kloosters verspreid over het land doorgegeven.  

In deze techniek zie je vooral veel bloemen en bladeren. Oorspronkelijk liet men zich bij deze techniek inspireren door de natuur. 


Je begint met het haken van allerlei losse, verschillende elementen. Daarna worden deze elementen met elkaar verbonden via een netwerk op een manier die zo specifiek voor deze haaktechniek is.

Deze oude techniek heeft een paar vaste ijkpunten maar de uiteindelijke vormgeving is vrij. Zo ontstaan er heel uiteenlopende resultaten.
Eigenlijk is het een vroege vorm van Freeform / Improviserend haken.
Je hebt in deze techniek een vrijheid in vormgeving en resultaat van opbouw.

Als je op de oorspronkelijke manier wilt werken, gebruik je dun wit haakkatoen. 
Natuurlijk heb je de vrijheid om met gekleurde en/of dikkere garens te werken. Of met wol of fantasiegarens. Dan krijg je ook al een heel ander resultaat. 

Docent Mathilde Jongbloed leert je de basis techniek die bij Iers haken hoort. Je kunt dan thuis verder werken. 

In de tweede les worden de elementen aan elkaar gehaakt. De datum voor de tweede les wordt in overleg met deelnemers vastgelegd. 

Aanmelden kan via handwerkcafezwolle@hotmail.nl


Het werk op de foto's is van Mathilde Jongbloed

Geen opmerkingen:

Een reactie posten