18 juli 2022

Margarete Steiff - Knopf im Ohr

Voor wie films of series zoals bijvoorbeeld Aenne Burda: Die Wirtschaftswunderfrau leuk vindt, is er zondag 24 juli een uitzending bij de ARD - Duitsland 1

Margarete Steiff

Misschien zegt haar naam alleen je niet zoveel maar wat ze maakte ken je vast!
De knuffeldieren met 'Knopf im Ohr'.



Heb je er vroeger niet ook een gehad? 
De beer, het konijntje of het paardje? Misschien heb je hem nog steeds! 
Het is wereldwijd bekend speelgoed geworden.
Het bedrijf bestaat sinds het jaar 1880 en is tegenwoordig actief in 50 landen. Zoals het ooit begonnen is met kinderkleding en knuffeldieren.



Foto: SWR / Bernhard Berger


ARD zegt het volgende in de aankondiging

De kleine Margarete Steiff (1847) is een opgewekt kind. Maar ze lijdt aan de gevolgen van kinderverlamming en kan daardoor haar benen niet bewegen. Haar broer Fritz steunt haar waar mogelijk. Hij zorgt voor vervoer door haar in een kar te zetten die hij door de plaats voorttrekt. Zij strijdt ervoor om zoals de andere kinderen ook naar school te kunnen gaan. 

Eenmaal volwassen hoort ze dat Dr Werner in het verre Wenen haar zou kunnen opereren. Maar de langverwachte operatie mislukt. Als Margarete na veel maanden weer in Giengen (Duitsland) terugkomt, heeft ze zich verzoend met het niet kunnen lopen. En zoekt ze vastbesloten naar een mogelijkheid iets van haar leven te maken. Gelukkig komt Julius Tichy, een handelsreiziger die ze onderweg naar Wenen heeft leren kennen, naar Giengen. Nu ziet ze een kans. Met financiele ondersteuning van haar vriendin Charlotte wordt een naaimachine aangeschaft. 

Tussen Margarete en Julius 'wordt het wat'. Maar hij is veel onderweg. Onder andere om een tweede naaimachine voor haar te kopen. Die heeft ze nodig omdat ze inmiddels een confectieatelier is gestart. Ondertussen is zij druk met het maken van vilten speldenkussens in de vorm van een olifant. Tijdens de kerstmart wordt dit artikel een hit. Niet als speldenkussen maar als kinderspeelgoed. Ze stort zich verder in het werk. Ook als afleiding omdat Julius de moed heeft gehad haar te zeggen dat hij van een ander houdt. En afleiding met het gebrouilleerd zijn met haar broer. die dit geweten heeft maar het niet aan haar verteld heeft. 

De onderneming wordt een florerende speelgoedfabriek. Na jaren stilzwijgen tussen Margarete en haar broer Fritz, neemt hij de eerste stap tot verzoening. En samen ontwikkelen zij een speelgoed-nieuwtje. Een beer van mohair. Op de speelgoedbeurs wordt een order geplaatst van 3000 beren besteld door een amerikaans bedrijf. Dat is de redding voor het bedrijf van Margarete.

Zondag 24 juli, 15.30 uur - ARD


Beer - beweegbaar
De beer van mohair was al een nieuwtje in de speelgoedwereld maar als Margarete de beer door ontwikkelt met beweegbare armen en benen wordt het pas echt een groot, wereldwijd succes.
Haar neefje Richard ontwikkelde dit product later nog verder.

De bestelling; 3000 beren
Over het amerikaanse bedrijf en de bestelling van 3000 beren is ook nog een verhaal.
Tijdens de Leipzig Toy Fair in 1903 zijn de beren gezien door een inkoper van George Borgfeldt & Company uit New York. Hij heeft er dus 3000 besteld.
Uit de boekhouding van Steiff is gebleken dat het aantal beren is gemaakt en verzonden is. Maar, nergens is te vinden dat de beren ook in de V.S. zijn aangekomen. De betreffende beren zouden ook nooit zijn gezien. Dat maakte dat het verhaal ging dat de beren schipbreuk hebben geleden. 


Zin om de tijdlijn van 'Margarete Steiff' tot 'Steiff anno nu' hier te bekijken? 
Klik op de foto


Er is in Giengen (deelstaad Baden-Württemberg) bij de fabriek van Steiff ook een museum.

Anekdote
Lang geleden, midden in de jaren negentig van de vorige eeuw, waren we in Düsseldorf. We hadden ons hondje, Thomas, bij ons. 
We liepen door een groot warenhuis. Je kent het vast, een heel groot warenhuis. We liepen over de speelgoedafdeling en ik bleef staan bij de Stofftiere van Steiff. Zweimelend tussen nostalgie en sentiment. 
Thomas zat voor me, aan de riem, tussen het rek en mijn voeten. 
Er komt een mevrouw aanlopen die vraagt of ze er even bij mag om te kijken / kiezen. Ik doe een stap achteruit maar Thomas bleef zitten. Hij zag misschien de hele scene al voor zich. (?)
Hij zit doodstil en de mevrouw kijkt en keurt alle knuffels die in het schap zitten. Zo ook Thomas!
Ineens beweegt hij een beetje met zijn kop. Mevrouw schrikt enorm en schiet achteruit. HIJ IS ECHT!
Ja, dat klopt. Ik dacht dat ze dat wel in de gaten zou hebben. Niet dus. Ze zei nog wel; 'Ik zocht al naar de KNOPF. Maar die heeft hij niet, dat vond ik al vreemd". 

Thomas heeft 15 jaar bij ons gewoond.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten