Ook in Zwolle wordt er volop meegedaan aan Randje per Week.
Diverse uiteenlopende werkstukken worden gemaakt. Uiteenlopend? Zul je je wellicht afvragen. Ja, ze worden allemaal heel divers. De borduurlappen worden gemaakt in bijvoorbeeld in groentinten, roodtinten of bont en kleurrijk. Maar ook variaties op het thema.
Bijna iedereen die aan Randje per Week mee doet, gebruikt de randjes als basis en geeft er een eigen invulling / meerwaarde aan. En, allen prachtig om te zien en te volgen hoe het vordert.
Randje per Week heeft er wellicht aan bijgedragen dat ook mensen die van borduren houden maar niet aan deze randjes meedoen, de (borduur)draad weer oppakken. Zo is Jenny bezig met een randenlap geïnspireed op randen uit het boek KreuzstichMuster aus Graubünden. Lang geleden uitgegeven door Bündner Vereinigung für Heimatschutz.
Naast het borduren van bovenstaande randen wordt er door Gerrie een werkstuk gemaakt in de techniek kantborduren. Deze techniek van borduren bootst de look van kant na. Vergelijkbaar met de inspiratie die aan de wieg van kant- of lacebreien ligt. (Vroeger noemden we dat ajourbreien).
Bij onderstaande schilderij is gebruik gemaakt van de techniek 'schilderen met naald en draad'. Borduren gebruik makend van ingrijpsteekjes en contoursteken. Ook een techniek die Gerrie bijzonder goed in de vingers heeft.
Quilting
Borduren en appliceren zijn twee technieken die gebruikt worden in de onderstaande WOP. (work in progress). Lon maakt haar 'Vazenquilt' waar veel applicatie- en borduurwerk in zit.
De vazen zijn allemaal uit haar eigen collectie. Het idee voor deze quilt deed ze op uit het boek "Floral Bouquet Quilt" van Yoko Saito een bekende Japanse ontwerpster van quilts.
De ondergrondstof van deze quilt is uit Japan de applicatiestof is van Oakshott (shot cotton) zeer dunne katoenen stof uit Engeland.
Shot cotton
Al eerder is op deze weblog geschreven over shot cotton. Hier nogmaals de achtergrondinfo.
Shot cotton wordt geweven door twee kleuren te gebruiken. De inslagdraad heeft een andere kleur dan de schering. Dat kan bijvoorbeeld zijn oranje/rood, blauw/groen of ton-sur-ton. Deze manier van weven is resultaatgericht op visueel effect. Wanneer er geweven wordt afwisselend met verhouding 1:2 als schering draagt het de naam longshot. Inmiddels zijn er meerdere fabrikanten die dit op de markt brengen.
Geweven worden deze stoffen veelal aan de Malabar kust in zuid-west India. Hier zijn vele kleine coöperaties opgericht door wevers. Er wordt ook geweven met zijde en kokos.
Visserstruien
Visserstrui getoond in Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
Foto: Ria B. |
Zelf wisten ze het niet, dat het een trend was - de visserstruien. Hans Visscher van Visgilde Hans Visscher Zwolle, oorspronkelijk uit Genemuiden, vertelt dat er in de Oudheidkamer in Genemuiden nog wel veel te zien is uit de tijd dat Genemuiden nog aan zee lag.
'Omdat ik het zo'n mooie foto vind, heb ik hem in het groot hier hangen' zegt hij over de foto achter in zijn vishandel. Een foto met twee vissers met aan de kade een schip uit Bunschoten. Of de vissers bij het schip horen is niet bekend.
Gehaakt is er ook. Deze gestreepte babytuinbroek is met katoen gemaakt door Marjan M.
African Flowers
African Flowers kun je als variatie op een thema maken. Verwerkt in een Granny Square. Maar ook je er diverse vormen mee maken als bijvoorbeeld pentagon of hexagon. Je kunt er een heleboel maken in bijvoorbeeld drie kleuren waarbij je steeds dezelfde kleurvolgorde aanhoudt. Maar ook de kleuren door elkaar heen gebruiken of effen maken dat je alleen de flower ziet.
Je kunt er afghans (plaids) van maken, kussens, tassen en meer. Onderstaand werk, Carola B., werd een een windlicht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten