Die collectie wordt volgende maand getoond op de prestigieuze Amsterdam Fashion Week.
De ontwerpers hebben mogen kijken in 100 jaar oude, nog steeds geheime, boeken met kleurrecepten van de fabriek. "We wisten niet wat we zagen, het was echt een schat!", zegt ontwerper Anne Bosman. "We wisten dat Ankersmit veel stoffen voor de Afrikaanse markt produceerde en hielden dan ook rekening met dergelijke dessins. Maar tot onze grote verrassing waren er in die boeken ook veel grafische prints te zien, sommige bijna abstract."
"We gaan met deze nieuwe collectie de wereld bestormen", zegt mede-eigenaar Tom Renema. De prints van Ankersmit gaan gecombineerd worden met een 'race-look', meer gaan de designers er nog niet over zeggen.
Ankersmit fabriceerde stoffen voor de Afrikaanse markt
Ankersmit was een textielfabriek met meer dan duizend medewerkers. Er werden voornamelijk stoffen gefabriceerd voor de Afrikaanse markt. Ze werden daarginds verhandeld door multinational Unilever. Omdat die een steeds grotere vinger in de pap kreeg bij Ankersmit en diens concurrent/collega Van Vlissingen in Helmond, werden de stoffenproducenten steeds afhankelijker van de multinational.
Toen de Afrikaanse markt in de jaren 60 instortte, nadat een aantal landen zelfstandig bestuur kregen, stuurde Unilever aan op een samenwerking. Die samenwerking kwam er, onder de naam Texoprint. Het was slechts een kwestie van tijd, voordat Unilever vroeg om concentratie van productie. Als productielocatie werd Helmond gekozen. Het doek voor Ankersmit viel op 9 december 1965. Meer dan duizend medewerkers stond op straat. Het was het eerste massa-ontslag in Nederland.
Bron:
RTVOost
Stichting Industrieel Erfgoed Deventer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten