19 maart 2020

Mondkapjes / mondmaskers

Hét product van dit moment is het mondkapje. Het mondkapje dat bescherming moet bieden tegen het Corona virus, COVID19.
Zoals je inmiddels zeker hebt gehoord is er schaarste met betrekking tot mondkapjes.

Inmiddels zijn er al veel initiatieven om zelf mondkapjes te maken. Of voor eigen gebruik of om ze aan de bieden aan ziekenhuizen.
We weten inmiddels ook dat niet ieder mondkapje een mondkapje is. Er zijn vele soorten die voor diverse branches ontwikkeld zijn. En we willen natuurlijk dat dit mondkapje beschermt. Beschermt tegen het Corona virus. Dan is er natuurlijk ook het verschil of het mondkapje al dan niet medisch verantwoord is.

Op internet vind je inmiddels diverse patronen. Waarvan natuurlijk gezegd wordt dat het ene model beter is dan het andere. Dat is natuurlijk aan jou om voor jou de juiste keuze te maken wanneer je besloten hebt (een) mondkapje(s) te gaan maken.

Hier vind je een link naar een patroon en handleiding van Bernina:
https://blog.bernina.com/nl/2020/03/een-basic-mondmasker/


Zo is er een oproep van Enschede Textielstad:



Nederlandse gevangenen gaan mondkapjes maken

Zo’n honderd gedetineerden in vijf Nederlandse gevangenissen zullen vanaf donderdag mondkapjes maken. Dat liet het ministerie van Justitie en Veiligheid dinsdagavond weten.
Het gaat volgens een woordvoerder in eerste instantie om ‘simpele mondkapjes van katoen’. ‘Maar zodra In-Made – het arbeidsbedrijf van de gevangenissen – medisch materiaal kan bemachtigen, schakelen we daarop over.’ 

De kapjes zijn niet geschikt voor bijvoorbeeld ziekenhuispersoneel, omdat ze niet steriel genoeg zijn. Maar, stelt de woordvoerder, ‘hoestende gedetineerden of door personeel in bijvoorbeeld gevangenissen en instellingen kunnen ze wel gebruiken.’

De hoop is dat de gedetineerden op deze manier 50 duizend mondkapjes per week produceren. ‘Deze zijn niet alleen voor eigen gebruik, we verwachten ook andere maatschappelijke sectoren hiermee te helpen.’

Niet alleen in Nederland worden gevangenen ingezet in de coronacrisis. Dinsdag werd bekend dat gedetineerden in meerdere Vlaamse gevangenissen mondkapjes vervaardigen met een naaimachine. De krant De Morgen schreef dat in de gevangenis van Oudenaarde elf gedetineerden zich hebben voorgenomen om ieder tot zeshonderd mondmaskers per dag te naaien.

Bron: Volkskrant

België
In België is er een website gestart: Maak je mondmasker  -  https://maakjemondmasker.be/

Er staat bij dat het patroon en deze werkwijze worden aanbevolen door FOD Volksgezondheid
Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu

Hier vind je informatie en een patroon voor het maken van (een) mondkapje(s).
Zij gaan zelfs zover mensen te mobiliseren er meer te maken. En ze zijn bezig een logistiek systeem op te zetten hoe de mondkapjes op de juiste plek te bezorgen.

Ook hier geldt: Dit is géén mondmasker van medische kwaliteit.

maakjemondmasker.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten