10 april 2020

Aenne Burda _ Die Wirtschaftswunderfrau


Deze televisiefilm laat het verhaal zien van de totstandkoming van het tijdschrift van Aenne Burda.





Anders dan haar man Franz Burda het verwacht had, heeft zijn vrouw de uitgeverij van het modeblad met alle bijbehorende schulden overgenomen.
Ze onderhandelt knetterhard over de drukkosten. Klein denken en werken is niet haar ding. De oplage wordt ten opzichte van de oplage van haar voorgangster enorm verhoogd. Honderdduizend exemplaren wil Aenne in de kiosken laten verkopen.

Aenne werkt veel, haar hulp Martha houdt de wind uit de zeilen en troost, bij afwezigheid van Aenne, de zonen als zij hun moeder missen. Die kan met grote moeite de lonen van haar medewerkers betalen en ziet daardoor met angst en beven de eerste uitgave tegemoet. Maar die krijgt een boost als het met graficus Wilhelm Kemper lukt verschillende maten van een model op een patroon te drukken.


En, Aenne krijgt gelijk. De eerste uitgave verschijnt en is verbazend snel uitverkocht. Zelfs haar man Franz, die de ontwikkelingen met een dubbel gevoel bekeek, sprak zijn bewondering uit. Wat de wisselvallige verhouding binnen hun relatie trouwens niet veranderde.

Een belangrijke drijfveer voor Aenne is; minstens zo succesvol zijn als haar man. Ze vecht voor erkenning in de wereld van de Modeweken en Haute Couture designers. Waar ze ook inspiratie voor haar tijdschrift van krijgt.

Na enkele jaren kan ze met een groot feest een nieuw gebouw in Offenburg openen voor haar uitgeverij. Daarna gunt ze zich een vakantie naar Sicilië. Daar leert ze bij haar vriend en kunstenaar Hans Kuhn de charmante italiaan Massimo Russo kennen. En, wordt ze, op het eerste gezicht, verliefd op hem.
Franz, plotseling geconfronteerd met een geliefde van zijn vrouw, probeert Aenne naar Offenburg terug te halen. Maar is Aenne bereid haar nieuwe relatie met Massimo op te geven?

Kijk zondag- en maandagmiddag om 16:15 uur - Das Erste (duitsland 1) - 
Aenne Burda, die Wirtschaftswunderfrau


Katharina Wackernagel in de rol van Aenne Burda


Foto's: Hardy Brackmann

Duitste televisiefilm in twee delen uit 2018
Deel 1 wordt herhaald zondag 12 april 2020 om 16:15 en
deel twee op maandag 13 april 2020 om 16.15 uur,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten