30 november 2021

Kijkje in het huis van Galliano in Frankrijk

 John Galliano leidt een rondleiding langs zijn favoriete objecten en creatieve inspiratie

"Ik hou ervan mezelf te omringen met objecten, want ze inspireren - niet alleen de energie die ze met zich meebrengen, maar ook mijn relatie ermee", zegt John Galliano, creatief directeur van Maison Margiela over de kunst die zijn huis in Picardië, Frankrijk, kenmerkt.

En zich omringen doet hij, met decor waaronder een Delftse tegelhaard van kunstenaar Eloïse d'Argent in zijn Salon Jaune; 18e-eeuwse jaloezieën uit een Japans klooster, afkomstig van Coco Chanel-medewerker Lilou Marquand; en een 110-jarige mannequin (die Galliano liefkozend 'tante' noemt). Misschien neemt het kunstwerk de meest vitale rol in zijn huiselijke sfeer. Wanneer Galliano vastzit aan een ontwerpdetail van een gecompliceerde jurk, kijkt hij vaak naar een zwart-witafbeelding die is vastgelegd door de beroemde modefotograaf Irving Penn. "Op de een of andere manier dringt zijn energie door in het creatieve proces, en ik maak de jurk altijd af", zegt Galliano. "Ik vind het leuk om de geest van meneer Penn in de kamer te hebben."

Dan is er wat Galliano zijn 'favoriete afbeelding ooit' noemt: een portret van Madame Bijou door Brassaï, de Frans-Hongaarse kunstenaar die bekend staat om het vastleggen van het Parijse nachtleven tussen de oorlogen. “Ik verlies mezelf nog steeds in dit beeld. Het volume van de jas, de hoed, de voile, de juwelen, de gevallen kousen, de tapdansschoenen”, mijmert hij. “Het is een eindeloze dialoog met Madame Bijou.”

Ga naar zijn huis in de nieuwste video in Vogue's serie Objects of Affection, die kijkers meeneemt naar de huizen van de favoriete creatievelingen van de mode. Zoals Galliano zelf zegt: "Het is een magische plek om te zijn."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten