02 februari 2021

Bisa Butler

Interview

Bisa Butler maakt quilts. Vooral portretten die persoonlijke en historische verhalen over het zwarte leven laten zien. De quilts van Butler vormen een geheel met een thema terwijl iedere quilt een eigen verhaal vertelt.
Thema's als familie, gemeenschappen, migratie, de jeugd en toekomst.
Ze gebruikt hiervoor uiteenlopende prints voornamelijk de african wax prints. Ook wel Ankara of Dutch Wax Prints genoemd. Dat laatste omdat Vlisco, Nederland, een heel groot deel van deze markt beheerst. 

The Safety Patrol - 2018

Butler gebruikt foto's die haar inspireren voor de compositie en hoe ze figuren wil tonen. Ze maakt gelaagd werk en quilt het geheel later door alsof ze nog een laagje schildert met het draad. 
Ze gebruikt haar familie-albums als inspiratie maar ook het gedachtegoed van AfriCOBRA (The African Commune of Bad Relevant Artists), het werk van Romare Bearden en Faith Ringgolds en foto's van Gordon Parks. 

The Broom Jumpers - 2019

Haar eerste quilt Francis en Violette toont haar grootouders. Een quilt die ze maakte tijdens haar studie Arts education aan de Montclair State University, New Yersey. Aan Howard University in Washington D.C., volgde ze een opleiding schilderen. Ze stapte over op textiel om meer levendigheid en dimensie aan haar werk te geven, die ze in haar schilderijen miste. Praktisch gezien kwam textiel ook goed uit omdat ze kon blijven werken tijdens haar zwangerschap en na de geboorte van haar dochter. Olieverf en thinner vond ze te giftig om daarmee verder te werken in deze periode.
Al op jonge leeftijd had ze van haar oma en moeder leren naaien. De techniek die haar nu geen windeieren legt. 

The Art Institute of Chicago besteedt t/m 6 september aandacht aan het werk van Bisa Butler.
Er zijn meer dan 20 portretten te zien.

Interview





Geen opmerkingen:

Een reactie posten