Woensdag 13 december is Natuurbakkerij Brood van de Haan met een kraam op een kerstmarkt gespot.
Brood van de Haan is een ambachtelijke bakkerij aan de rand van Zwolle waar je 100% natuurlijk brood vindt dat op traditionele wijze wordt gemaakt. Door samen te werken met lokale akkerbouwers, molenaars en andere ondernemers zetten zij zich in om de korte keten betekenisvol te maken.
Eigenlijk viel eerst de trui meer op dan het brood.
Deze bakker, Dave de Haan, heeft namelijk niet alleen een passie voor ambachtelijk gemaakt brood maar voor ambacht in de ruimste zin van het woord.
Hij draagt een handgebreide IJslandse trui, een Lopapeysa.
Een IJslandse trui mag alleen IJslandse trui, Lopapeysa, heten als de trui in IJsland gebreid is en natuurlijk ook gemaakt van IJslandse wol. Dus ook van wol van schapen die in alleen in IJsland leven. De trui is herkenbaar aan de ronde pas met authentieke IJslandse motieven.
Sinds 2020 is het in IJsland zo geregeld dan de naam van de trui wettelijk is beschermd met een zogenaamde oorsprongsbenaming. Hiermee is de IJslandse trui uniek.
De truien uit IJsland, Scandinavie, Ierland, de Hebriden, de Ganseys en onze visserstruien hebben een gemeenschappelijke deler. Ze worden van een geschikte wol gebreid die, naar mate de trui meer gedragen wordt, wind en waterafstotend wordt.
Deze trui, de trui van Bakker de Haan, heeft al een heel traject achter de rug. De bakker heeft 'm aangetroffen, én op de kop getikt, in een kringloopwinkel in East London. Een van de meest hippe plekken in Londen, vooral voor de 'Young Professional'.
Ambacht en vakmanschap in brood, maar ook in 'knit, wear - en waar nodig - mend en repair'.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten