17 juni 2017

13-11-1813

Vanaf vandaag 17 juni is de expositie geopend van Textielkunst NU in Infocentrum den Nul.
Hier worden zeer uiteenlopende textiele werkvormen getoond.

Waar Textiel en IJssel elkaar ontmoeten is te zien t/m 30 augustus.
Het sleutelwoord van deze tentoonstelling is:

St(r)eekgebonden

Ieder heeft op een heel eigen wijze de Duursche Waarden in textiel weergegeven. Het is een prachtig ingerichte expo waar je als textielliefhebber je hart kunt ophalen.

Bovendien is er een 'groepswerk' te zien; Mijn Streek.

Je bent van harte welkom in Infocentrum den Nul. Nog te zien t/m 30 augustus tussen 10 en 17 uur.


13-11-1813 
Vergeten Bevrijding

Ik vind het leuk om jullie te laten weten dat er ook werk van mij te zien is.




Met  13-11-1813 wil ik het belang laten zien van de aanwezigheid van kozakken in de regio ten tijde van de bezetting door Napoleon.

Mijn werk is geïnspireerd op de historie van het gebied waar de Duursche Waarden onderdeel van uit maakt.

De IJssel speelt sinds jaar en dag een enorm belangrijke rol in het gebied dat nu de Duursche Waarden heet.

De Hanze en de daarbij behorende Hanzesteden zijn in de middeleeuwen ontstaan. Steden die lagen in het Oversticht (nu; Overijssel) zoals Deventer en Zwolle maar ook steden in Gelre (nu; Gelderland).
Het wegennetwerk moest nog ontwikkeld worden en dat maakte de IJssel tot een heel drukbevaren waterweg tussen de Hanzesteden en de Zuiderzee.

Het is bekend dat ter hoogte van de steden al in de middeleeuwen een veerdienst over de IJssel was. Maar al in die tijd was er ook ter hoogte van Veessen een veerdienst.
De oudste vermelding van een veerdienst stamt uit 1379 en heeft het over een “veerschip”.

Napoleon Bonaparte, had zichzelf in 1804 tot keizer van Frankrijk had uitgeroepen en heeft in 1810 de Nederlanden bij het keizerrijk Frankrijk ingelijfd.
Echter op 10 november 1813 staken Kozakken ter hoogte van Nordhorn, in Duitsland, de Nederlandse grens over om ons land te bevrijden van de Franse bezetter.
De kozakken trokken van oost Nederland naar het zuiden om de Fransen richting Frankrijk te drijven. Al twee dagen later stonden de eerste kozakken al voor de IJssel.
Strategie: de Fransen zo snel mogelijk over de IJssel jagen en doorstoten tot Parijs.

Deventer was een stad vol Franse soldaten. De stad werd omsingeld en de Kozakken konden hierdoor de brug over de IJssel niet gebruiken.
Ter hoogte van de Duursche Waarden, bouwden zij een schipbrug met beurtschepen. Ze gebruikten takken om de gladheid tegen te gaan op deze brug. Ze moesten tenslotte met alle kleine paardjes ook over kunnen steken.
Deze brug heeft een belangrijke rol gespeeld bij de bevrijding door de kozakken.
De schipbrug heeft er alleen tijdens de periode dat de kozakken daar gelegerd waren gelegen. Dat was maar kort want op 21 mei 1814 was Nederland van de Fransen bevrijd.

Het is bijna een ‘vergeten bevrijding'. Het vermoeden is, dat dat komt dat omdat de bevrijding begon in Noord en Oost-Nederland, een wat minder belangrijk gebied. Toch lieten ze een grote indruk achter, de supersnelle bewapende steppesoldaten van Russische voorouders die zich al twee eeuwen eerder vermengden met Tartaren en Mongolen.

Later is er nog een voetveer geweest met een boot voor zo’n 20 personen, die dienst deed vooral voor werknemers van de steenfabriek in Fortmond die een belangrijke werkgever was voor arbeiders aan beide zijden van de IJssel. Met het sluiten van de fabriek, in de zeventiger jaren in de vorige eeuw,  verdween ook deze veerdienst.
Tegenwoordig is er een tijdens de zomermaanden een voetveer met de naam ‘Kozakkenveer’.

Met mijn werk wil ik weergeven dat de Kozakken een heel belangrijke rol hebben gespeeld.

Op (inter)nationaal niveau maar ook zeker op lokaal niveau. Dat zij met relatief weinig, zeer strijdbare, manschappen met een enorm doorzettingsvermogen zich hebben ingezet voor een land ver van hun thuisland.
In de tijd waarin vredes- en veiligheidsmissies niet vanzelfsprekend en aan de orde van de dag waren.

Hiermee wil ik ook aandacht vragen voor de ‘vergeten bevrijding’ in eigen regio. Bevrijding, een woord dat door de jaren die volgden op de Franse tijd, een woord van belang is geworden.

Iedere bevrijding is tenslotte een bevrijding van belang.


Wil je meer weten over deze tentoonstelling? 
Ga kijken! Infocentrum den Nul, Rijksstraatweg 109 
Dagelijks tussen 10.00 - 17.00, toegang gratis.

Of lees: https://goo.gl/GKFs1s

Geen opmerkingen:

Een reactie posten