24 april 2016

Pure Eenvoud

 

Sabahar, Ethiopië, levert handgemaakte, eco-bewuste, producten.

Geïnspireerd door de traditionele weefmethoden in Ethiopië, maakt Sabahar buitengewone mooie producten. Zij maken accessoires als sjaals maar ook linnengoed. Daarbij gebruiken ze uitsluitend lokaal verbouwde zijde en katoen. Sabahar is een van de heel weinige ondernemingen die uitsluitend zijde en katoen uit Ethiopië verwerkt.

Al het werk wordt met de hand gedaan. Het voorbereiden van zijde en katoen opdat het verwerkt kan worden. Maar ook het spinnen en weven van het doek.


Omdat de nadruk ligt op eenvoud en puur van het materiaal én het proces is het mogelijk deze unieke stukken te maken.

In het filmpje zie je hoe er bij Sabahar gewerkt wordt. 




15 april 2016

FEESTELIJK!!

Het wordt een feestelijke dag, Koningsdag in Zwolle. Het Koninklijke gezelschap komt onze stad vereren met een bezoek én het hele land kijkt mee. Laten we dus goed voor de dag komen!

Handwerkcafé Zwolle organiseert een workshop om jouw persoonlijke versiering – onderscheiding - te maken om er op deze dag, extra, feestelijk uit te zien!


Op zaterdag 23 april gaan we een versiering maken in de Koninklijke Kleuren. We maken een rozet die je kunt opspelden. Maar die je ook heel goed kunt verwerken in een ketting of gebruiken als haarversiering.

Om aan de workshop mee te kunnen doen hoef je geen handwerkervaring te hebben.
Tijdens de workshop leer je hoe je de stoffen verwerkt en met gebruik van naald en draad aan elkaar zet.  Waarna het geheel wordt verstevigd en afgewerkt tot een mooie rozet.
Vaardige vingers is wel een pré.

Vind je dit leuk en wil je meedoen? Dat kan!
Meld je even aan via handwerkcafezwolle@hotmail.nl

Je kunt natuurlijk ook met een groepje, zussen, buurvrouwen of vriendinnen aan deze activiteit deelnemen.

Zaterdag 23 april – aanvang 13.30 uur
Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41
Kosten workshop: € 7,50 inclusief materialen en een kop koffie of thee.

14 april 2016

Schwarzwälder Bollenhut en Schäppel

Tot de traditionele klederdracht in het Zwarte Woud hoort ook een hoed. Wat we het meest zien is het hoofddeksel de 'Bollenhoed' Die is het meest bekend geworden. Op deze hoed zijn 14 bollen bevestigd. Weliswaar ligt de één een beetje over de ander, maar het zijn er veertien.

Bollenhut
De kleur is ook van belang. De hoed met rode bollen wordt gedragen voor de eerste keer door meisjes gedragen tijdens het communiefeest aansluitend alleen nog door ongetrouwde vrouwen. Die, wanneer ze getrouwd zijn, zwarte bollen gaan dragen.
De hoeden kunnen tot twee kilo wegen en worden tot op vandaag met de hand gemaakt door hoedenmaaksters.

Deze hoed staat voor een algemeen beeld in het Zwarte Woud. Maar wat maar weinigen weten is dat de Bollenhoed oorspronkelijk behoort tot de klederdracht uit Gutach. En maar in drie gemeenten gedragen mag worden. Te weten: Gutach, Horberg-Reichenbach en Kirnbach.

Maar dan heb je ook nog de Schäppel. De Schäppel is een Bruidskroon. Het hoofddeksel dat gedragen wordt door vrijgezelle, jonge vrouwen op Feest- en Hoogtijdagen. Voor de laatste keer tijdens hun trouwdag. De Schäppel is een teken van reinheid. Maar ook; hoe uitbundiger het hoofddeksel, hoe rijker de familie.

Schäppel
Na het trouwen in de kerk zet de bruid de Bruidskroon af en hangt hem boven de tafel waar het bruidspaar zit. Dit als teken van vrede.
Vroeger waren de kronen van voornamelijk dennentakken, kruiden met een toevoeging van (gedroogde) vruchten. Pas veel later werden er kostbaardere materialen gebruikt. Kralen, parels, zilver en goud. Maar ook spiegeltjes. Die werden aan de gehele onderrand aangebracht waarop de kroon rust. En ook helemaal bovenop de kroon. Dit moet de boze geesten weren.

Je begrijpt; hoe uitbundiger de kroon, hoe rijker de familie. Als je tot de minderbedeelden hoorde en toch mee wilde doen, kon je ook wel een Bruidskroon lenen bij een rijke familie. De huur werd dan betaald in bijvoorbeeld een deel van de opbrengst van de oogst.
Soms kon je de kroon lenen via de gemeente of de kerk. De kroon was dan minder uitbundig maar ook minder prijzig.

Tegenwoordig worden de Bruidskronen weer meer gedragen samen met de traditionele kleding.


In Gutach woont nog een hoedenmaakster met specialisatie Schäppel. Haar naam is Friedhilde Heinzmann.
Om een frame bevestigt ze kralen, pareltjes, spiegeltjes en andere versiering. Alles wordt vastgezet met zilverdraad. In ongeveer honderd uur maakt ze een prachtige creatie.

Friedhilde Heinzmann aan het werk
Mocht je op zondag 12 juni in de buurt zijn van het openluchtmuseum in Gutach, -  het Schwarzwälder Freilichtmuseum Vogtsbauernhof -  laat je dan door Friedhilde Heinzmann op de hoogte brengen over alles wat met de Schäppel te maken heeft.
Zij verzorgt demo's en vertelt over haar vak tussen 10.00 en 17.00 uur.

12 april 2016

Blij?

Twee weken geleden viel er plotseling een naaimachine uit de lucht. FIJN!!!!
Weliswaar een oude, maar heel krachtige - electrische -  naaimachine. Helemaal geschikt om ook zwaardere materialen te naaien. Zoals stevige gordijnstoffen, zeildoek of leer.

 't Gaat hier om een Melson, in een lang verleden aangeschaft bij naaimachinehandel Ohler aan de Prinsestraat in Den Haag.
'Van een kwaliteit zoals dat tegenwoordig niet meer gemaakt wordt', zou Helena Z. gezegd hebben.

Het machien op tafel gezet. Stekker in het stopcontact gedaan en wat denk je?
Rook, - heel  - veel - rook.
Dus dat gaat 'm niet meer worden. Bovendien zou er zo veel aan gesleuteld moeten worden, dat het de investering niet waard zou zijn.

Dus, de zeilen gaan niet door. Eventueel de gordijnen nog, maar dan wel rookgordijnen!

08 april 2016

Traditie en Toekomst

Er is ongelooflijk veel kennis en vakmanschap in de textielwereld wereldwijd. Handwerkcafé Zwolle draagt een klein steentje bij aan het behouden en doorgeven van cultureel erfgoed.

Handwerkcafé Zwolle biedt een platform voor verbinding, uitwisselen en doorgeven van kennis. In samenwerking met Stedelijk Museum Zwolle en bijvoorbeeld kunstenaars of andere belanghebbenden.

Het is jammer dat handwerken, al jaren, geen deel meer uit maakt van ons basisonderwijs. Handwerkcafé Zwolle biedt regelmatig workshops aan die voor m/v vanaf 12 jaar geschikt zijn. Het is goed, maar vooral leuk, om op jongere leeftijd met textiel in aanraking te komen.

Ook de workshop Feestelijke Versiering is geschikt voor jongeren die kennis willen maken met textiele werkvormen.


Meer en meer krijgen textiele werkvormen wereldwijd aandacht en wordt het belang van het behoud ervan onderstreept.

Bijvoorbeeld School of Human Ecology in Wisconsin/Madison. Kijk hier een filmpje.

Maar ook in Japan wordt er met zorg en kennis gewerkt.
Op dit moment wordt er geborduurd. Bekijk het filmpje om te zien wat eraan voorafgaat.




06 april 2016

Zwolle - Prachtige Stad

Op Koningsdag, 27 april, tonen Zwolle en de Zwollenaren zich. Maar, dan zal een klein deel van de stad in beeld gebracht worden.  Ook op 'gewone dagen' is het in Zwolle heel goed toeven.



Kom eens naar Zwolle en combineer een middag Handwerkcafé Zwolle met 'de stad'.


Filmpje is van:  Zwolle Tourist Info


01 april 2016

Haal meer uit je kast

Houd je wel van kleding maar ben je niet dol op ‘fast fashion’?
Doe dan mee aan een ‘Haal meer uit je kast’ event bij DierbaarGoed in Arnhem.


Je krijgt inspiratie, tips en voorbeelden om op een creatieve en duurzame manier met je garderobe om te gaan. En je gaat zelf aan de slag in ons atelier.



Onder deskundige begeleiding geef je kleding die je hebt meegebracht een make-over of andere look. Je gaat naar huis met nieuwe mogelijkheden en kledingstuk(ken) die je zelf een upgrade hebt gegeven.

Wie weet komt het tot een mooie kledingruil!

  • Datum: zaterdag  30 april, van 11.00 tot 17.00 uur
  • Locatie: DierbaarGoed, Arnoudstraat 7 in Arnhem
  • De prijs is € 65,-  Dit is inclusief basismateriaal, lunch en koffie of thee
  • Aantal personen: 4 tot 6
  • Zelf meebrengen: kledingstukken (max. 3) waar je mee aan de slag wilt gaan en 2 tot 3 kledingstukken die je niet meer draagt en die je eventueel kwijt wilt