Dit filmpje gaat over de traditionele sjaals uit Cambodja.
Een documentaire van ARTE
Dé ontmoetingsplek voor liefhebbers van textiele vormgeving en handwerken. Het is een inloopcafé, géén lesmoment, waar je werkt met eigen materialen in eigen tempo en op eigen niveau. Iets afmaken of iets nieuws beginnen in één van de vele technieken. Inspireren en geïnspireerd worden. Deelname op woensdagmiddag € 5,00 p.p. incl. koffie/thee. Kijk voor data, locatie én overige activiteiten in rechterkolom. Als je op je telefoon kijkt, klik helemaal onderaan op internetversie weergeven.
Uit de serie Feine Stoffe, ferne Länder van ARTE kun je hieronder de docu zien over kasjmier in Mongolië.
Christopher, hij was toneelspeler, filmproducent en rockmuzikant tot hij in Mongolië de vrouw van zijn leven trof. En daarbij de beste kwaliteit kasjmier ontdekte.
Deze docu is gemaakt door Dupuy Chavanat en Jill Coulon
ARTE - december 2017
Opel ooit naaimachines bouwde voor dat ze zich op de fabricage van auto's richtten?
Het begon zo:
Adam Opel (1837-1895), oudste in een gezin met zeven kinderen, had een opleiding als slotenmaker gevolgd. De opleiding had hij in het bedrijf van zijn vader afgesloten. Direct daarna ging hij op 'Gesellenwanderschaft'. Dit bracht hem onder andere in Parijs.
Daar werkte hij met zijn broer Georg gedurende drie jaren in een naaimachinefabriek. In 1862 besloot Adam Opel na terugkeer in Rüsselheim zich zelfstandig te vestigen en naaimachines te gaan maken. Hij begon dit bedrijf in een stal.
De verkoop van naaimachines steeg en besloot Adam Opel een nieuwe fabriek te bouwen en werd meer personeel geworven. In 1882 had Opel 210 medewerkers en bouwde 15.000 naaimachines op jaarbasis. In Na een brand in de fabriek besloot hij de productie van naaimachines te stoppen.
Daarna in 1886 startte Opel met het maken van fietsen. Op een gegeven moment was hij de grootste fietsenfabrikant ter wereld met een atzet van 2.5 miljoen fietsen.
De productie van auto's begon later, drie jaar na zijn dood. Zijn zonen zijn daarmee begonnen door Automobilwerks Lutzman in Dessau over te nemen. Maar dat is een ander verhaal.
Nu, december 2020, gaat er een bericht en een foto rond op internet dat Opel weer naaimachines op de markt zouden brengen.
Een model, geïnspireerd op het futuristische ontwerp van de Opel GT die tijdens de Autosalon in Genève in 2016.
Het andere model lijkt een naakte man met een rode hoge hoed die zich voorbereidt om een onzichtbare pijl af te vuren vanuit een onzichtbare boog.
"Sculptural Artistry meets German Precision"
Breien is is in de overtreffende fase van de al eerder ingezette revival bezig.
Het 'Quarantaine Knitting', Adventskalenders, Advent Knit Along's, vraag naar breiles al dan niet online.
Er zijn ook heel veel hippe breiboeken op de markt.
Vogue Knitting, een nieuwe editie van Klømpelømpe (voor de kleintjes), boeken over bottom-up of top-down breien, Kabels breien, Brioche Knitting, Fair Isle patronen of zelfs een boek met patronen over de gebreide kleding en accessoires uit de serie Outlander.
Kortom, voldoende schoen-, heerlijk avondje of 'onder-de-boom' cadeautjes.
Gekocht bij Westerhof Boeken:
In een wereld vol ongelijkheid, waarin veel mensen bang of eenzaam zijn, kan breien een bevrijdende bezigheid zijn. Terrorisme-expert Loretta Napoleoni breit al haar hele leven. Breien is troostrijk en zorgt voor rust in je hoofd. Meer dan dat; het is een prachtige metafoor van het leven.Napoleoni laat in dit boek zien dat de breikunst de mens hielp overleven, hoe vrouwen er geschiedenis mee schreven en elkaar daarbij van generatie op generatie kennis en levenslessen doorgaven. Met het breien als leidraad verbindt zij sociale, economische en politieke veranderingen in het oude Egypte en Peru met het moderne Mongolië. Van de spinning bees in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog en de breispionnen in de Tweede Wereldoorlog komt zij via het antimaterialisme van de hippies terecht bij het wildbreien tegen klimaatverandering. Aan de hand van recente neurowetenschappelijke ontdekkingen belicht Napoleoni daarnaast de effecten van breien op eigen lichaam en geest.
In dit unieke boek ligt ook een persoonlijke ontdekkingsreis besloten. Napoleoni deelt ruimhartig de wijze lessen en onweerstaanbare adviezen van haar grootmoeder, die haar als kind het ambacht leerde, evenals een tiental eenvoudige succespatronen om meteen de draad op te pakken.
Loretta Napoleoni (1955) schreef verschillende internationale bestsellers, waaronder: IS. De terreurstaat, De terugkeer van het kalifaat en Mensenhandelaren. Zij is wereldwijd een van de belangrijkste deskundigen op het gebied van witwassen en de financiering van het terrorisme.
Uitgeverij Balans
Wil jij dit boek lezen en/of cadeau geven?
Bestellen kan bij Boekhandel Westerhof (klik)
Voor de liefhebbers van Fair Isle breien, met name Fair Isle Kerstballen. Maar ook voor liefhebbers van gezelligheid en verhalen tijdens Advent.
Met ingang van 1 december zullen Arne & Carlos tot 24 december iedere dag online te zien zijn op hun eigen YouTube kanaal. Ze maken een nieuwe serie onder de naam 'Sit and Knit for a Bit'. Waarvan ze zeggen dat je ook fijn kunt haken, borduren of niksen en alleen maar kijken en luisteren.
klik om de promo te starten |
De komende afleveringen van 'Sit and Knit for a Bit' zijn uitzendingen in het teken van kerst. Ze zullen je meenemen in de tijd met voorbereidingen op kerst vol Noorse tradities en verhalen.
En, hoe je tijdens de dagen van #StaySafe er toch iets gezelligs van kunt maken.
Misschien heb je voorafgaand al de 'Quarantaine Knitting' uitzendingen gevolgd. Dan heb je een beetje idee over de sfeer. (De uitzendingen zijn ook leuk om terug te kijken!)
Voor de advents-serie hebben Arne & Carlos een Adventskalender gemaakt met 24 nieuwe! kerstbal-ontwerpen om te breien. Iedere dag een kerstbal met een ander motief.
Ze noemen het zelf; de Fun Knit Along. Fun brengt het ons vast, de mannen kennende.
De Adventskalender met patronen om mee te doen aan deze Knit Along kun je downloaden via deze link. Het is een directe download, je krijgt per omgaande een bestand in je mail.
Heel geschikt om kleine afwisselende motiefjes in Fair Isle te breien. Beheers je het Fair Isle niet en wil je toch deze kerstballen? Geen probleem. Trucje: brei een effen bal en maas de motiefjes erop! (Niet verder vertellen.)
Hieronder vind je het filmpje van Arne & Carlos hoe je een kerstbal breit.
In het filmpje wordt met 4 pennen gebreid maar je kunt het natuurlijk ook op de rondbreinaald met de magic loop breien. Zoals de breisters van de breilessen inmiddels kunnen 😊
We hebben er naar uitgekeken. Het was nog spannend of de 2-daagse door zou kunnen gaan in verband met de regelgeving rondom het coronavirus. Maar op de tweede, nieuw geplande datum, kon het evenement plaatsvinden. En, een evenement was het.
Gelukkig beschikken we over meer dan voldoende ruimte om rustig te kunnen werken met ruim voldoende afstand van elkaar. Bovendien hebben we nog een grote chill-hoek waar we, ook met ruime afstand, gezeten hebben tijdens de pauzes. Waarbij ook op die momenten veel ideeën werden uitgewisseld.
Mathilde had veel uiteenlopende werkstukken voorbereid die ze liet zien waarbij ze vertelde over gebruikte weeftechnieken. Vól zitten die werkstukken met afwisselende technieken.
Er is zoveel te zien, te leren en te doen dat zelfs een 2-daagse een heel korte tijd is. De tijd is omgevlogen.
Maar hoe leuk was het! Deelnemers weefden een wandobject op een frame. Waarbij eerst het frame opgespannen moest worden en, zéker niet onbelangrijk, op juiste spanning gebracht moest worden. Daarbij kwam al de eerste techniekopdracht aan de orde. Daarna volgde de ene techniek de andere op.
Iedereen kreeg een materialen pakket maar had zelf ook heel veel materiaal bij zich. Op die manier kun je een persoonlijke touch geven aan het object dat je maakt.
Zo is er onder andere gewerkt met off-white/beige & bruin, blauw/beige, aan off-white/goud, aan blauw/roze en rood in alle variaties
Er is zelfs 's avonds thuis doorgewerkt en op de 2e dag is er ruim voor 'officiële' aanvang gestart. Aan motivatie geen gebrek!
Mathilde begeleidt een ieder naar wens en behoefte met uitleg en tips & trucs.
Op dag 2 zijn deelnemers 's middags aan de slag gegaan met Freeform/Improviserend Breien.
Daar had Mathilde ontzettend veel uiteenlopende werkstukken voor gemaakt. Waar je kon zien hoe diverse weeftechnieken en verschillende soorten breiwerk samen kunnen gaan: Breien Weven of Wevend Breien.
Het was moeilijk uit de voorbeelden te kiezen aan welke techniek je het eerst zou wagen. Daarnaast worden tussen neus en lippen door nog opties genoemd die je ook zou kunnen gebruiken.
't Moet gezegd; Mathilde had het buitengewoon uitgebreid voorbereid. Waarvoor heel veel dank!
Door Suze werd haar plan aangepast. |
Voor de liefhebbers van borduren en kerst.
Het magazine The Gift of Stitching heeft een ouder exemplaar beschikbaar gesteld.
Het betreft uitgave 34 uit november 2008 beschikbaar gesteld met thema kerst.
Je vindt hier een aantal patroontjes van kerstornamentjes.
Klik op de foto om het magazine te downloaden.
We zijn heel blij te kunnen melden dat een aantal activiteiten doorgang kan vinden.
Opgeven is een voorwaarde. Dat geldt voor alle activiteiten van Handwerkcafe Zwolle op dit moment.
Zaterdag a.s. tussen 10.30 - 13.00 uur kun je je aansluiten bij de spingroep.
Met eigen wiel en/of tol en wol.
's Middags is er 13.30 -16.00 uur breiles!
Je leert op een rondbreinaald Fair Isle breien en meerderen/minderen.
Voor meer info kun je mailen met handwerkcafezwolle@hotmail.nl
Zo rond een uur of vijf is het donker. De donkere dagen voor kerst. Op radio en tv wordt er al volop over gesproken en gespeculeerd. Wat kan/mag wel, wat niet met kerst. Zullen we met z'n allen rond de boom kunnen zitten? Het zal er ongetwijfeld anders uitzien dan we gewend zijn. Het gaat je vast lukken om er een mooie kerst van te maken!
Onderstaand is gezien op Facebook en ziet er heel gezellig uit, vind je niet?
Evelyne, je weet wel, van De Roopoorte, heeft bedacht om mooie verrassingspakketjes te maken. De verrassende inhoud is prachtig ingepakt.
Leuk voor onder de boom. Onder je eigen boom of die van een vriendin, je moeder, je dochter of iemand anders die je, zomaar, met een mooi cadeautje verrassen wilt. En eh, je hoeft hiervoor natuurlijk geen boom te hebben.
Werkstatt für Historische Stickmuster
Ook dit jaar borduren we samen in de Adventstijd. Het borduurpatroon 'Sternschnuppe' is een tijdloos, vrolijk en kleurrijk patroon. Zo mooi dat je er ook na de Kerst nog graag naar kijkt.
Het patroon bestaat uit vol geborduurde velden. Je borduurt met zijdegaren dat het best tot zijn recht komt als je borduurt op 14 draads linnen (of hoger). Hoe fijner het linnen, hoe mooier het resultaat.
Als je het pakket bestel om mee te doen, ontvang je alleen het pakket. Het patroon kun je downloaden tijdens Adventstijd op het blog van Historische Stickmuster.
Het materialenpakket hebben ze als pre-order in de aanbieding!
Design: Dorothee Kandzi
De trend dit jaar voor het winterseizoen en Kerstmis is; Royale versiering in huis.
Eén, misschien twee kerstbomen, volgens een kerstboomkweker. En veel, heel veel decoratie. Omdat het er naar uitziet dat we een Thuis-Winter&Kerst tegemoet gaan.
Misschien ben je al begonnen met decoraties of cadeautjes maar ben je nog op zoek naar dat ene borduurpatroontje. Dit is een patroontje van Creative Poppy
Verandering in de agenda:
We moeten je helaas laten weten dat Handwerkcafé Zwolle op
28 oktober a.s. in De Stadkamer
niet door gaat
In overleg met De Stadkamer is dit besloten, naar aanleiding van de huidige regelgeving in verband met het Corona-virus en hoe mensen daarop reageren.
Het plan is om de eerstvolgende Corona-persconferentie (medio november) af te wachten voordat we een beslissing nemen over Handwerkcafé Zwolle in De Stadkamer op 25 november a.s.
De informatie daarover volgt op dit blog en op Facebook
Belangrijk te weten
De Stadkamer voldoet aan álle eisen die gesteld worden aan een organisatie
De Huiskamer, het horeca gedeelte, is gesloten
Een deel van de activiteiten gaat niet door
Informatie over De Stadkamer vind je hier: https://stadkamer.nl/
We zijn blij te kunnen melden dat al onze activiteiten op onze thuisbasis Bij BrainZ allemaal door kunnen gaan.
Er is voldoende, geventileerde, ruimte waarbij we ons aan de onderlinge afstand houden.
Bezoekers aan café-middagen, het Freeform/Improviserend breien, de spinners, de wevers: jullie zijn van harte welkom. Aanmelden is nog wel een voorwaarde!
Houd de agenda in de rechterkolom in de gaten voor alle activiteiten en extra openingstijden.
------------------------------
In verband met het Corona-virus vragen we je niet te komen wanneer je één of meerder symptomen hebt van:
verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn). Ook bij hoesten, benauwdheid, verhoging/koorts of bij plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
We vragen je ook niet te komen wanneer één van je huisgenoten een of meerdere van de bovenstaande symptomen heeft.
De spinners zijn nog niet zo lang geleden gestart in Handwerkcafé Zwolle op zaterdag. Er worden hele mooie garens gemaakt. De wil om er ook mee te kunnen breien is er ook.
Maar: Breien; hoe dan??
Of hoe kies of brei ik een model? Hoe lees ik een patroon of maak ik dat zelf? Gaatjes motieven of meerkleurig breien? Een heleboel vragen kwamen op.
Om te beginnen met vraag 1: Breien, hoe dan??
Antwoord:Je kunt het leren bij Handwerkcafé Zwolle. We beginnen met breilessen op zaterdagmiddag met ingang van zaterdag 31 oktober a.s. om 13.30 uur.
We beginnen met de basis. Steken opzetten, recht en averecht breien, meerderen, minderen en afkanten. In platte vorm of rondbreien.
Later leer je meer vormen en technieken waarmee de hierboven genoemde vragen ook beantwoord worden.
Deze lessen zijn ook heel interessant om te volgen als je al een breier bent.
Breien kun je op veel manieren. De meeste van ons hebben leren breien op de Engelse manier. Tijdens deze lessen leer je de continentale breitechniek op een rondbreinaald. (Waar je natuurlijk ook heel goed in heengaande én teruggaande toeren kunt breien).
Deze manier van breien is minder belastend voor schouders en armen omdat het gewicht van breiwerk meer rust. Bovendien is de beweging van de draad omslaan kleiner waardoor je ellebogen en polsen meer rust krijgen dan bij breien op de Engelse manier. Je leert alle tips en trucs van continentaal breien.
Je krijgt les van docent Mathilde Jongbloed.
Je kunt je voor deze workshops aanmelden, of meer info vragen, via het inmiddels wel bekende emailadres: handwerkcafezwolle@hotmail.nl
Wegens verzwaarde regelgeving in verband met COVID-19
is deze workshop verplaatst naar
vrijdag 27 en zaterdag 28 november a.s.
Ieder jaar organiseert Weefnetwerk.nl een dag voor haar leden in het centrum van het land. Hier treffen wevers elkaar, volgen lezingen en workshops en zijn leveranciers van weefmaterialen aanwezig.
Het zal je niet verbazen om te horen dat die dag, die op de agenda stond voor november, in de inmiddels bekende vorm niet door kan gaan.
Weefnetwerk heeft besloten het jaarlijkse evenement niet op één maar op een heleboel plaatsen in het land te laten plaatsvinden. Diverse ateliers in het land hebben zich gemeld en Handwerkcafé Zwolle heeft zich ook aangesloten bij dit event.
Handwerkcafé Zwolle staat op vrijdag 6 en zaterdag 7 november in het teken van weven.
Voorbeeld gemaakt door Mathilde Jongbloed |
Voorbeeld Gemaakt door Mathilde Jongbloed |
Hieronder staat de info over de activiteiten in Handwerkcafé Zwolle op
vrijdag 6 en zaterdag 7 november 2020
Vanwege de huidige regelgeving kan Weefnetwerk.nl haar jaarlijkse landelijke bijeenkomst niet organiseren. Het idee is ontstaan om met kleine groepen verdeeld over het land er toch een textielfeestje van te maken dat weekend.
Handwerkcafé Zwolle heeft besloten daarbij aan te sluiten.
Weven
Op vrijdag 6 november staat de workshop ´Weef je Wandobject´ op de agenda.
De info hierover vind je op de site van weefnetwerk.nl
Klik hier voor de info
Deelnemers krijgen de gelegenheid om het werk af te maken, indien gewenst en/of nodig, op zaterdag 7 november.
Op zaterdag 7 november is er ’s ochtends de workshop
‘Weef je Wandobject voor Kids’
De mini-versie van de workshop van 6 november voor de mini’s. Meedoen kunnen kids vanaf 8 jaar.
Freeform / Improviserend Breien
Ook op zaterdag 7 november om 13.30 uur vindt de workshop
Freeform / Improviserend Breien plaats.
Het thema is op dit moment nog niet bekend. Als dat zover is, wordt het op deze blog geplaatst. Of, krijg je hierover bericht als je als deelnemer op de lijst staat.
Opgeven, voor zover je dat niet al gedaan hebt, kan via
handwerkcafezwolle@hotmail.nl onder vermelding van betreffende workshop.
Vrijdag 9 oktober is tussen 14.00 en 16.00 uur Handwerkcafe Zwolle geopend met het thema
Patch-café
Je kunt dan terecht bij de patch-expert met vragen die je hebt met betrekking tot jouw patch- en quiltwerk.
In verband met de weer aangescherpte regelingen met betrekking tot het Corona-virus, moet je je wel even aanmelden. Er is beperkt plaats.
Bij veel animo wordt er op korte termijn weer een patch-cafe georganiseerd!
Quilt gemaakt door Thea |
Er zijn een aantal pakketjes beschikbaar om een quiltblok te maken voor de Stichting Verdanda.
Als patchworker of quilter heb je vast wel eens van Stichting Verdanda gehoord. Het doel van Verdanda is het volgende:
Mensen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking zijn in onze moderne maatschappij in het nadeel. Doorgaans staan we daar te weinig bij stil waardoor we met z´n allen, onbedoeld, extra hindernissen voor ze opwerpen. Stichting Verdanda heeft niet de intentie dit te veranderen, maar wil er wel aan bijdragen dat meer mensen stil staan bij de gehandicapte medemens.
Quilten is een boeiende hobby, vaak beoefend met een doel: iemand blij maken met een sprei, een plaid of een mooi wandkleed. De meeste quilters hebben in hun familie en vriendenkring doorgaans een groot aantal dankbare bezitters of gebruikers van hun werkstukken. Een heel wat betere bestemming dan opstapelen in de kast. Quilts kunnen ook een heel waardevol geschenk zijn voor gehandicapten.
Stichting Verdanda zorgt voor de benodigde materialen en brengt quilters bij elkaar om ze quilts te laten maken die weggeschonken kunnen worden aan gehandicapten.
We moeten ons nog steeds houden aan een maximum aantal bezoekers ivm de corona maatregelen.
Dat betekent dat je je voor woensdag a.s., 23 september NIET meer kunt opgeven om deel te nemen.
Wel kun je je alvast opgeven voor 14 oktober - Bij Brainz en 28 oktober in de Stadkamer.